Βρετανία: Προβάδισμα στον Κιέρ Στάρμερ για νέος ηγέτης των Εργατικών

Βρετανία: Προβάδισμα στον Κιέρ Στάρμερ για νέος ηγέτης των Εργατικών

Προβάδισμα στον Κιέρ Στάρμερ, σκιώδη υπουργό για το Brexit και έναν εκ των τεσσάρων υποψηφίων για την ηγεσία του Εργατικού κόμματος, δείχνει δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρία Ipsos Mori, τόσο μεταξύ των ψηφοφόρων του Εργατικού κόμματος όσο και στο ευρύτερο κοινό.

Η ίδια δημοσκόπηση φέρνει στη δεύτερη θέση τη βουλευτή Λίζα Νάντι και στην τελευταία την σκιώδη υπουργό Επιχειρηματικότητας, Ρεμπέκα Λονγκ Μπέιλι.

Αν και με βάση το σύνολο των απαντήσεων των ερωτηθέντων, εάν οι τέσσερις υποψήφιοι έχουν αυτό που χρειάζεται για να γίνουν καλοί πρωθυπουργοί, σχεδόν οι μισοί δήλωσαν είτε ότι δεν γνωρίζουν ή ότι δεν έχουν συγκεκριμένη θέση, ο Κιέρ Στάρμερ κερδίζει στις προτιμήσεις στο ποσοστό αυτών που εκφράζουν την άποψή τους και εμφανίζεται να έχει τις περισσότερες πιθανότητες από τους αντιπάλους του να προσελκύσει νέους ψηφοφόρους στο κόμμα των Εργατικών.

Πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα στο ευρύτερο κοινό, στην ερώτηση ποιος από τους τέσσερις υποψηφίους έχει αυτό που χρειάζεται για να είναι καλός πρωθυπουργός, ποσοστό 32% απάντησε ότι συμφωνεί στο πρόσωπο του Κιέρ Στάρμερ, 23% στο πρόσωπο της Λίζα Νάντι, 19% της Έμιλι Θόρνμπερι και 14% της Ρεμπέκα Λονγκ Μπέιλι. Όταν η αντίστοιχη επιλογή δόθηκε στους υποστηρικτές των Εργατικών τα ποσοστά έδειξαν να ευνοούν και πάλι τον Κιέρ Στάρμερ, με ακόμη μεγαλύτερη διαφορά και ποσοστό 45%. Η Λίζα Νάντι συγκέντρωσε το 33% αυτών που συμφωνούν, η Έμιλι Θόρνμπερι 28% και η Ρεμπέκα Λονγκ Μπέιλι 27%.

Σε άλλη ερώτηση προς το ευρύτερο κοινό για την πιθανότητα να σκεφτούν να ψηφίσουν τους Εργατικούς στις επόμενες εκλογές με επικεφαλής τον Κιέρ Στάρμερ, το 35% το θεωρεί πιθανό. Οι πιθανότητες που συγκέντρωσε η Έμιλι Θόρνμπερι αντιστοιχούν στο 33%, η Λίζα Νάντι στο 32% και η Ρεμπέκα Λονγκ Μπέιλι στο 28%. Η ίδια πιθανότητα τέθηκε σε μη Εργατικούς ψηφοφόρους, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους απάντησαν ότι το θεωρούν απίθανο. Ωστόσο, με τον Κιέρ Στάρμερ ως επικεφαλής το 20% απάντησε ότι το θεωρεί πιθανό, ενώ με την Ρεμπέκα Λονγκ Μπέιλι το 12%. Η Λίζα Νάντι και η Έμιλι Θόρνμπερι βρέθηκαν στην δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP