Βρετανία: Πιο χαλαροί κανόνες στους οδηγούς φορτηγών για τα προβλήματα στον εφοδιασμό προϊόντων

Βρετανία: Πιο χαλαροί κανόνες στους οδηγούς φορτηγών για τα προβλήματα στον εφοδιασμό προϊόντων

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα χαλαρώσει τους κανόνες που αφορούν τον αριθμό των παραδόσεων που μπορούν να κάνουν αλλοδαποί οδηγοί φορτηγών στη χώρα, προκειμένου να αμβλυνθούν τα προβλήματα στον εφοδιασμό προϊόντων ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων.

Μέχρι τώρα οι οδηγοί φορτηγών από την ΕΕ μπορούν να παραμένουν μία εβδομάδα στη Βρετανία στη διάρκεια της οποίας επιτρέπεται να σταματήσουν δύο φορές για να παραδώσουν ή να παραλάβουν προϊόντα. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τους οποίους η βρετανική κυβέρνηση ελπίζει να θέσει σε εφαρμογή πριν τα Χριστούγεννα, θα μπορούν να κάνουν απεριόριστο αριθμό στάσεων για παραδόσεις και παραλαβές σε ένα διάστημα δύο εβδομάδων.

«Αυτό ισοδυναμεί με την προσθήκη χιλιάδων οδηγών φορτηγών», σχολίασε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, όπου δεσμεύθηκε τα νέα μέτρα να τεθούν σε ισχύ «προς το τέλος του έτους».

Εδώ και εβδομάδες η έλλειψη περίπου 100.000 οδηγών φορτηγών, εξαιτίας της πανδημίας και του Brexit, έχει προκαλέσει στη Βρετανία σοβαρά προβλήματα στην παράδοση προϊόντων στα σούπερ μάρκετ και τα πρατήρια καυσίμων.

Εξάλλου η έλλειψη οδηγών έχει επιδεινώσει το μπλοκάρισμα προϊόντων στα λιμάνια σε παγκόσμιο επίπεδο, και κυρίως στην Αγγλία, όπου πολλά εμπορευματοκιβώτια γεμάτα με προϊόντα για τα Χριστούγεννα χρειάστηκε πρόσφατα να εκτραπούν προς ευρωπαϊκά λιμάνια.

Η κατάσταση αναμένεται να διαρκέσει 6 με 9 μήνες ακόμη, σύμφωνα με την Ένωση Βρετανικών Λιμένων (BPA).

«Όταν μιλώ με (τις αρχές) στα λιμάνια μου λένε ‘ναι, είμαστε μπλοκαρισμένοι, αλλά αυτό ισχύει σε διεθνές επίπεδο’», δήλωσε ο Σαπς, τονίζοντας ότι «τα προϊόντα κυκλοφορούν».

«Οι πιέσεις είναι φυσικά πολύ πραγματικές, αλλά οι άνθρωποι θα είναι σε θέση να αγοράσουν προϊόντα για τα Χριστούγεννα», διαβεβαίωσε.