Βρετανία: Παραιτήθηκε ο Ντ. Κάμινγκς, εξ απορρήτων σύμβουλος του Μπ. Τζόνσον

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο Ντ. Κάμινγκς, εξ απορρήτων σύμβουλος του Μπ. Τζόνσον

Μια απο τις πλέον αμφιλεγόμενες φιγούρες της βρετανικής πολιτικής σκηνής ο Ντομινικ Καμινγκς, εξ' απορρήτων σύμβουλος του πρωθυπουργού Μπορις Τζόνσον αποχώρησε σήμερα απο τη Ντάουνινγκ Στρητ. 

«Ο Κάμινγκς έφυγε για τα καλά από το Νο 10 απόψε, αφού αποφάσισε να μην μείνει μέχρι τα Χριστούγεννα», ανέφερε στο Twitter ο πολιτικός σχολιαστής του Times Radio, Τομ Νιούτον Νταν. Λίγο αργότερα, η ίδια πληροφορία μεταδόθηκε από το BBC και το Sky News.

Το πρωθυπουργικό γραφείο δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα να σχολιάσει την πληροφορία αυτήν.

Ο Κάμινγκς έφυγε από την Ντάουνινγκ Στριτ μεταφέροντας ένα κουτί, όπως φαίνεται σε φωτογραφίες που τράβηξε ένας φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Reuters.

Η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» ήταν η εκπαραθύρωση του Λι Κέιν δικού του ανθρώπου και επίσης συμβούλου του πρωθυπουργού από την σύντροφό του Μπόρις Τζόνσον, Κάρι Σιμοντς η οποία κινεί σε μεγάλο βαθμό, πια, τα νήματα στη Ντάουνινγκ Στρητ.

Η απόφασή του Κέιν αποδίδεται από τους Βρετανούς σχολιαστές στις σφοδρότατες αντιδράσεις που προκάλεσε σε άλλους κυβερνητικούς συμβούλους και πολλούς Συντηρητικούς βουλευτές η πληροφορία ότι του προσφέρθηκε η θέση του προσωπάρχη της Ντάουνινγκ Στριτ.

O Κέιν αποτελεί το τελευταίο «θύμα», σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, της διαμάχης ανάμεσα στη Σίμοντς και τον Καμινγκς, η οποία έγινε ευρέως γνωστή τον Φεβρουάριο, οταν παραιτήθηκε ο Σαγιντ Τζαβιντ από τη θέση του Υπουργού Οικονομικών. 

Όπως έγραφε τότε η εφημερίδα "Daily Mail",  η φήμη περί αποπομπής του Τζαβιντ εξόργισε την Σίμοντς η οποία ζήτησε από τον πρωθυπουργό και σύντροφο της να αποπέμψει τον Καμινγκς αντί του Υπουργού Οικονομικών.

Σε κάθε περίπτωση η διαμάχη αυτή φαίνεται να αντικατοπτρίζει την εσωτερική αναταραχή και τη δυσλειτουργία της Ντάουνινγκ Στριτ, την ώρα που οι νεκροί από κορονοϊό στη Βρετανία ξεπέρασαν τους 50.000.

Εξάλλου νωρίτερα φέτος ένα ταξίδι του Καμινγκς στη Βόρεια Βρετανία εν μέσω lockdown και η άρνηση του Τζόνσον να τον αποπέμψει είχε προκαλέσει μία από τις μεγαλύτερες κυβερνητικές κρίσεις στη Βρετανία φέτος. Οι επικριτές λένε πως ο πρωθυπουργός εξαρτάται σε τέτοιο βαθμό από τον Κάμινγκς, που προτίμησε να ρισκάρει την οργή των πολιτών και των βουλευτών των Συντηρητικών, παρά να χάσει τον πλέον υψηλόβαθμο σύμβουλό του.