Βρετανία: Ο αργός ρυθμός εμβολιασμού των παιδιών τροφοδοτεί την αύξηση των κρουσμάτων

Βρετανία: Ο αργός ρυθμός εμβολιασμού των παιδιών τροφοδοτεί την αύξηση των κρουσμάτων

Η μετάδοση του κορονοϊού μεταξύ των παιδιών στην Αγγλία τροφοδοτεί την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων στη Βρετανία και προκαλεί ανησυχία μεταξύ μερικών επιστημόνων ότι ο εμβολιασμός των μαθητών γίνεται με υπερβολικά αργό ρυθμό, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ευημερία τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων.

Τα κρούσματα κορονοϊού στο σύνολο της Βρετανίας είναι πολύ περισσότερα απ' ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αυξάνονται. Την Παρασκευή έρευνα έδειξε ότι η συχνότητα της νόσου βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο, καθώς έχει μολυνθεί το 8% των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα ποσοστά εμβολιασμού αυτής της ηλικιακής ομάδας στην Αγγλία είναι χαμηλότερα απ' αυτά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και από τη Σκωτία, κάτι που μερικοί επιστήμονες έχουν αποδώσει στα μικτά μηνύματα γύρω από τα εμβόλια για τα παιδιά, στην καθυστερημένη έναρξη της εμβολιαστικής εκστρατείας και στην έλλειψη ευελιξίας της εκστρατείας αυτής.

«Η ανησυχία αυτή τη στιγμή έγκειται στο ότι είναι σαφές ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού των ηλικίας 12 έως 15 ετών δεν πάει πολύ καλά», είπε στο Ρόιτερς ο Λόρενς Γιανγκ, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Γουόργουικ, προσθέτοντας ότι η διάδοση άλλων ιών θα μπορούσε να οδηγήσει το χειμώνα σε μια «τέλεια καταιγίδα» για την Εθνική Υπηρεσία Υγείας, αν τα κρούσματα επεκταθούν σε μεγαλύτερους, περισσότερο ευάλωτους ενηλίκους.

«Με ό,τι αυτό σημαίνει όχι μόνο και πάλι για τα σχολεία, αλλά και για την Εθνική Υπηρεσία Υγείας ... η ανησυχία είναι ότι το φθινοπωρο και ο χειμώνας θα γίνουν πολύ, πολύ δύσκολοι».

Τον περασμένο μήνα, οι επικεφαλής υγειονομικοί αξιωματούχοι της Βρετανίας συνέστησαν τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού των παιδιών ηλικίας 12 ως 15 ετών ώστε να μην διαταραχθεί η εκπαίδευσή τους.

Όμως καθώς παιδιά και εκπαιδευτικοί απουσιάζουν από τα σχολεία έχοντας αρρωστήσει με Covid, μερικοί πιστεύουν πως ο εμβολιασμός τους άρχισε πολύ αργά.

«Η τελική έγκριση για να προχωρήσουμε (στον εμβολιασμό) δόθηκε για να προστατευθεί η εκπαίδευση και δεν το πετυχαίνουμε αυτό», δήλωσε ο Γιάνγκ.

Η υπηρεσία υγείας είχε θέσει στόχο να προσφέρει σε όλα τα παιδιά εμβόλιο μέχρι τις σχολικές διακοπές που αρχίζουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Τα δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη έδειξαν πως το 28,2% των παιδιών ηλικίας 12-17 ετών έχουν κάνει εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Όμως ενώ η εκστρατεία εμβολιασμού των ηλικίας 16 και 17 ετών άρχισε τον Αύγουστο, πριν από την επιστροφή στις τάξεις, οι εμβολιασμοί των ηλικίας 12 ως 15 ετών άρχισαν τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς στην Αγγλία.

Η σύσταση για τον εμβολιασμό αυτών των παιδιών καθυστέρησε αφού η Κοινή Επιτροπή για τον Εμβολιασμό και την Ανοσοποίηση (JCVI) αρνήθηκε να συστήσει τον εκτεταμένο εμβολιασμών των άνω των 12 ετών υποστηρίζοντας πως το όφελος για την υγεία θα ήταν περιθωριακό και παραπέμποντας την απόφαση στους επικεφαλής υγειονομικούς αξιωματούχους.