Βρετανία: Νέος ηγέτης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών ο Εντ Ντέιβι

Βρετανία: Νέος ηγέτης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών ο Εντ Ντέιβι

Ο πολύπειρος Εντ Ντέιβι αναδείχθηκε ως ο νέος ηγέτης του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών στη Βρετανία μετά την εσωκομματική ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε σήμερα.

Σε μια διαδικασία που διεξήχθη μόνο μέσω του διαδικτύου λόγω του κορονοϊου, ο Εντ Ντέιβι απέσπασε περίπου 15,000 ψήφους περισσότερες από την αντίπαλο του βουλευτή του κόμματος, Λεϊλά Μοράν. Ο Ντέιβι διετέλεσε μεταξύ άλλων υπουργός της κυβέρνησης συνεργασίας Συντηρητικού Κόμματος - Φιλελεύθερων Δημοκρατών της πενταετίας 2010 - 2015, επί ηγεσίας Νικ Κλεγκ.

Στις πρώτες του δηλώσεις πάντως ο Ντέιβι είπε "Είτε είστε από το βορρά, το νότο ή κάπου ενδιάμεσα, είτε ψήφισατε για το Brexit είτε για το Remain, είτε απλά θέλατε να διευθετηθεί όλο το θέμα, είτε ψήφισατε Εργατικούς Συντηρητικούς Φιλελεύθερους, SNP ή Plaid, το μήνυμά μου για εσάς είναι αυτό: Θα ταξιδέψω πάνω και κάτω στη χώρα μας για να σας γνωρίσω".

Μετά την παραίτηση της Τζο Σουινσον το 2019, ο Ντειβι έχει μπροστά του δύσκολο έργο, καθώς η προκάτοχος του αφήνει παρακαταθήκη μόλις 11 βουλευτών. Αυτή τη στιγμή οι δημοσκόπηση δίνουν στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες 6% με τους περισσότερους ψηφοφόρους να κάνουν λόγο για "έλλειψη ξεκάθαρου ιδεολογικού στίγματος". Παρόλα αυτά κατά τη διάρκεια του Brexit, οι Φιλελεύθεροι ήταν το μόνο κόμμα που είχε ταχθεί υπέρ της ακύρωσης του δημοψηφίσματος και παραμονής στην Ευρώπη.