Βρετανία: Μια δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech προσφέρει 65% προστασία

Βρετανία: Μια δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech προσφέρει 65% προστασία

Μία δόση του εμβολίου των εταιρειών Pfizer-BioNTech προσφέρει προστασία κατά τα δύο - τρίτα έναντι του κορονοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης από τους εμβολιασμούς που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής. 

Σύμφωνα πηγή του πρακτορείου Bloomberg, τα πρώτα ευρήματα από το πρόγραμμα εμβολιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου, που θα ανακοινωθούν σε λίγες ημέρες, δείχνουν ότι η πρώτη δόση μείωσε τον κίνδυνο συμπτωματικής λοίμωξης κατά 65% στους νεότερους ενήλικες και κατά 64% στους ηλικωμένους άνω των 80 ετών.

Τα στοιχεία, που μετέδωσε πρώτη η εφημερίδα Sun, έδειξαν επίσης ότι με δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer η προστασία ανεβαίνει και κινείται μεταξύ 79% και 84%, ανάλογα με την ηλικία. Το εμβόλιο της AstraZeneca δίνει παρόμοια προστασία, σύμφωνα με την εφημερίδα. 

Ο Πολ Χάντερ, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, δήλωσε ότι τα πρώτα αποτελέσματα ήταν "εκπληκτικά" και εκτιμά ότι θα ήταν δυνατή η σταδιακή άρση των περιορισμών, ξεκινώντας από τα σχολεία από τις αρχές Μαρτίου.

"Εάν αυτοί οι αριθμοί επιβεβαιωθούν, τότε είναι πολύ καθησυχαστικοί", δήλωσε ο Χάντερ στη Sun.