Βρετανία: Μελέτη του κορονοϊού σε υγιείς εθελοντές που θα μολυνθούν οικειοθελώς

Βρετανία: Μελέτη του κορονοϊού σε υγιείς εθελοντές που θα μολυνθούν οικειοθελώς

Η Βρετανία θα γίνει η πρώτη χώρα όπου νεαροί εθελοντές χωρίς προβλήματα υγείας θα μολυνθούν με κορονοϊό για να δοκιμαστούν εμβόλια και θεραπείες και να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα τους.

Οι δοκιμές θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να υπολογίσουν την ελάχιστη ποσότητα κορονοϊού που χρειάζεται για ανάπτυξη ανοσίας και πώς αντιδρά σε αυτή το ανοσοποιητικό σύστημα. Το γεγονός αυτό, θα δώσει στους γιατρούς καλύτερη κατανόηση της ασθένειας που προκαλεί ο ιός, τροφοδοτώντας την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών. 

Στην έρευνα την οποία θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες θα λάβουν μέρος άτομα ηλικίας μεταξύ 18-30 ετών τα οποία θα εκτεθούν στον ιό σε ένα ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον ενώ γιατροί θα παρακολουθούν την υγεία τους. 

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Κρις Τσιου από το Imperial College London είπε «Θελουμε εθελοντές ηλικίας μεταξύ 18 και 30 ετών να συμμετάσχουν στην έρευνα και να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε πώς ο ιός μολύνει τον κόσμο και πώς μεταδίδεται με επιτυχία ανάμεσά μας». 

Αρχικά, η έρευνα θα χρησιμοποιήσει τον ιό που κυκλοφορεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από τότε που ξέσπασε η πανδημία πέρυσι τον Μάρτιο, ο οποίος είναι χαμηλού κινδύνου για υγιείς ανήλικες, προκειμένου να μολύνει σκοπίμως τους εθελοντές. 

Σταδιακά, ένας μικρός αριθμός συμμετεχόντων είναι πιθανό να λάβουν εγκεκριμένο εμβόλιο και μετά να εκτεθούν στον ιό, βοηθώντας τους επιστήμονες να ανακαλύψουν ποια είναι τα πιο αποτελεσματικά. 

Η έρευνα θα διεξαχθεί στο πλαίσιο συνεργασίας της Επιτροπής Εμβολιασμού της βρετανικής κυβέρνησης, του Imperial College London, του Royal Free London NHS Foundation Trust και της εταιρίας hVIVO. 

AP Photo/Alberto Pezzali