Βρετανία: Με τον Αδόλφο Χίτλερ παρομοίασε τον Putin ο B. Johnson

Βρετανία: Με τον Αδόλφο Χίτλερ παρομοίασε τον Putin ο B. Johnson

Στην πρόθεση του Vladimir Putin να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του πριν από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής απέδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας τη δηλητηρίαση του Sergei Skripal, για την οποία το Λονδίνο κατηγορεί ευθέως το Κρεμλίνο.

Δε δίστασε επίσης να παρομοιάσει τον Ρώσο Πρόεδρο με τον Αδόλφο Χίτλερ ως προς τις μεθόδους προπαγάνδας, με σημείο αναφοράς το ποδόσφαιρο.

Καταθέτοντας ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων ο Borris Johnson είπε: «Νομίζω ότι η χρονική στιγμή (της επίθεσης) συνδέεται στενά με τις πρόσφατες εκλογές στη Ρωσία. Όπως κάνουν πολλές μη δημοκρατικές φυσιογνωμίες όταν είναι αντιμέτωπες με κάποια κρίσιμη πολιτική στιγμή, είναι συχνά ελκυστικό να πλάθεις στο μυαλό του κοινού την έννοια ενός εχθρού. Και αυτό είναι που νομίζω ότι έγινε απόπειρα μεταξύ των Ρώσων ψηφοφόρων».

Ο κ. Johnson ερμήνευσε τη χρήση της ουσίας «Νόβιτσοκ» ως σαφή προειδοποίηση προς αντιφρονούντες Ρώσους.

Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών στη συνέχεια παρομοίασε τον Πρόεδρο Putin με τον Αδόλφο Χίτλερ συμφωνώντας με την παρατήρηση ενός βουλευτή ότι ο Ρώσος Πρόεδρος «θα χρησιμοποιήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο αυτού του καλοκαιριού (που διεξάγεται στη Ρωσία) όπως ο Χίτλερ το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1936».

Εκφράζοντας ανησυχία για την ασφάλεια των Άγγλων φιλάθλων που θα συνοδεύσουν την εθνική τους ομάδα στα ρωσικά γήπεδα το καλοκαίρι, ο κ. Johnson κάλεσε τη Μόσχα να εγγυηθεί τη σωματική τους ακεραιότητα.

Αποκάλυψε ότι οι αιτήσεις για ταξίδι στη Ρωσία από Άγγλους φιλάθλους είναι «μόνο 24.000» έως αυτή τη στιγμή, σε σύγκριση με 94.000 κατά την αντίστοιχη περίοδο πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 στη Βραζιλία. «Για την ώρα δεν κλίνουμε ενεργά προς την αποτροπή όσων θέλουν να πάνε», συμπλήρωσε ο κ. Johnson.

Είπε επίσης ότι μεταξύ των Βρετανών διπλωματών που απέλασε σε αντίποινα για τις βρετανικές κυρώσεις η Ρωσία βρίσκεται και ο αξιωματούχος που είχε επωμιστεί τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια των Άγγλων φιλάθλων.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στη νέα εκλογική νίκη του Vladimir Putin, ο Borris Johnson σχολίασε ότι ήρθε χωρίς γνήσιο ανταγωνισμό και ότι «δε μου μοιάζει με μία ελεύθερη και δίκαιη εκλογική διαδικασία».

Ένας αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών υπαινίχθηκε στο μεταξύ ότι το Λονδίνο μπορεί να δηλητηρίασε τον πρώην κατάσκοπο Sergei Skripal.

Πηγή: skai.gr

Φωτογραφία: AP