Με «Ναβιτσόκ» δηλητηριάστηκε το ζευγάρι των Άγγλων στο Σόλσμπερι

Με «Ναβιτσόκ» δηλητηριάστηκε το ζευγάρι των Άγγλων στο Σόλσμπερι

Στο νευροπαραλυτικό παράγοντα Ναβιτσόκ, την ίδια ουσία που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα, Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του, εκτέθηκε το ζευγάρι των δύο Άγγλων που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο του Γουίλτσιρ. 

Η 44χρονη Ντων Στέρτζες και 45χρονος ο φίλος της Τσάρλι Ρόουλι ένιωσαν αρχικά έντονη αδιαθεσία και στη συνέχεια έχασαν τις αισθήσεις τους το πρωί και το απόγευμα του Σαββάτου αντίστοιχα, όντες στην κατοικία τους σε νεόδμητο συγκρότημα στα νότια της κωμόπολης Έιμσμπερι της κομητείας Γουίλτσιρ, μόλις 12 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου είχαν βρεθεί σε ανάλογη κατάσταση οι Σκριπάλ στις 4 Μαρτίου.

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Βρετανίας υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κάτι στο ιστορικό του ζευγαριού--αμφότεροι είναι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου, περίπου σαράντα ετών--που να αφήνει να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να γίνουν στόχος της νέας επίθεσης με τον νευροπαραλυτικό παράγοντα Ναβιτσόκ.

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής πρόσθεσε ότι η αστυνομία δεν γνωρίζει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, πώς μεταδόθηκε, δηλαδή χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, η νευροπαραλυτική αυτή ουσία.

 

Ο υπουργός Εσωτερικών συγκαλεί την επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων COBR

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Σατζίντ Ντάβιντ ανακοίνωσε πως συγκάλεσε συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων για να εξεταστεί η υπόθεση.

Χαμηλός ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό

Η επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Βρετανίας διαβεβαίωσε από την πλευρά της ότι ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει χαμηλός.

«Αυτοί οι δύο ασθενείς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση μετά την έκθεση τους στον νευροτοξικό παράγοντα Ναβιτσόκ», δήλωσε η Σάλι Ντέιβις, ωστόσο «ως η επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιας υγείας θέλω να διαβεβαιώσω την κοινή γνώμη ότι ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει χαμηλός».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ