Βρετανία: Κίνδυνος μετάδοσης του ιού και από εμβολιασμένους

Βρετανία: Κίνδυνος μετάδοσης του ιού και από εμβολιασμένους

Τα άτομα που έκαναν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους και θα πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν τους κανόνες της καραντίνας, προειδοποίησε ο αναπληρωτής των υγειονομικών υπηρεσιών της Αγγλίας, Τζόναθαν Βαν Ταμ, τονίζοντας ότι «κανένα εμβόλιο δεν ήταν ποτέ 100% αποτελεσματικό, επομένως δεν υπάρχει εγγυημένη προστασία».

Σε άρθρο του στη Sunday Telegraph, ο καθηγητής τόνισε ότι οι επιστήμονες «δεν γνωρίζουν ακόμη τον αντίκτυπο του εμβολίου στη μετάδοση» ενώ σημείωσε ότι τα εμβόλια προσφέρουν «ελπίδα», αλλά τα ποσοστά μόλυνσης πρέπει να μειωθούν γρήγορα.

Όπως γράφει το BBC, ο καθηγητής τόνισε ότι «κανένα εμβόλιο δεν ήταν ποτέ 100% αποτελεσματικό, επομένως δεν υπάρχει εγγυημένη προστασία».

Σύμφωνα με τον Τζόναθαν Βαν Ταμ τόσο το εμβόλιο της Pfizer όσο και της AstraZeneca απαιτούν δύο δόσεις και τα αποτελέσματα που υπάρχουν μέχρι στιγμής αντικατοπτρίζουν ανθρώπους που έλαβαν μόνο την πρώτη δόση.

«Είναι πιθανό κάποιος να κατά την περίοδο των πρώτων δύο έως τριών εβδομάδων μετά τη λήψη - και το καλύτερο είναι να δώσουμε αυτό το διάστημα για μια ανοσολογική απόκριση που θα αναπτυχθεί πλήρως σε ηλικιωμένους.

«Ακόμη κι αν κάνει κάποιος και τις δύο δόσεις εμβολίου μπορεί και πάλι να μεταφέρει τον ιό σε κάποιον άλλο κι έτσι οι αλυσίδες της μετάδοσης να συνεχιστούν» αναφέρει ο καθηγητής σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο μετάδοσης ακόμη και από αυτούς που έχουν εμβολιαστεί, ενώ όπως γράφει «εάν αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας μπορούμε να μεταδώσουμε τον ιό διατηρώντας σε υψηλό επίπεδο τον αριθμό των κρουσμάτων και βάζοντας σε κίνδυνο άλλους που επίσης χρειάζονται εμβόλιο αλλά βρίσκονται πιο χαμηλά στη λίστα προτεραιότητας». 

Συνεπώς, κατέληξε «ανεξάρτητα από το εάν κάποιος είχε εμβολιαστεί ή όχι, είναι ζωτικής σημασίας να τηρούνται όλοι οι εθνικοί περιορισμοί και οι συμβουλές για τη δημόσια υγεία, καθώς απαιτούνται έως και τρεις εβδομάδες για να ενεργοποιηθεί η προστασία και δεν γνωρίζουμε ακόμη τον αντίκτυπο των εμβολίων στη μετάδοση».

Την ίδια ώρα γιατροί στη Βρετανία κάλεσαν τις υγειονομικές υπηρεσίες να μειώσουν το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer, υποστηρίζοντας πως πρέπει να είναι οι έξι εβδομάδες, 

Ο πρόεδρος της Βρετανικής Ιατρικής Ένωσης δήλωσε στο BBC ότι υπάρχουν «έντονες ανησυχίες» ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να καταστεί λιγότερο αποτελεσματικό με 12 εβδομάδες αναμονή ανάμεσα στις δύο δόσεις, χρονικό διάστημα που ισχύει τώρα.

Τέλος, απαντώντας σε αυτή την κριτική, ο καθηγητής Βαν Ταμ  είπε: «αυτό που δεν λέει κανένας από αυτούς, είναι το ποιος από τη λίστα ασθενών αυξημένου κινδύνου θα πάρει την πρώτη δόση, έτσι ώστε κάποιος άλλος που έχει λάβει ήδη την πρώτη δόση και ως εκ τούτου διαθέτει μεγαλύτερο μέρος προστασίας, μπορεί να πάρει τη δεύτερη».