Βρετανία: Κατηγορεί το Ιράν για την επίθεση στο τάνκερ Mercer Street

Βρετανία: Κατηγορεί το Ιράν για την επίθεση στο τάνκερ Mercer Street

Η Βρετανία πιστεύει ότι το Ιράν ευθύνεται για την επίθεση που σημειώθηκε στις 29 Ιουλίου εναντίον ενός υπό ισραηλινή διαχείριση τάνκερ στα ανοιχτά του Ομάν, κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο μέλη του πληρώματος, ένας Βρετανός και ένας Ρουμάνος, και το Λονδίνο συνεργάζεται με τους εταίρους του για να δώσουν μια «συντονισμένη απάντηση».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει την παράνομη και ανάλγητη επίθεση εναντίον ενός εμπορικού πλοίου στα ανοιχτά του Ομάν, από την οποία σκοτώθηκαν ένας Βρετανός και ένας Ρουμάνος πολίτης», όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ. «Πιστεύουμε ότι αυτή η επίθεση ήταν σκόπιμη, στοχευμένη και μια σαφής παραβίαση του διεθνούς δικαίου από το Ιράν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Βρετανό ΥΠΕΞ, το Λονδίνο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι «πολύ πιθανόν» το Ιράν να επιτέθηκε στο τάνκερ χρησιμοποιώντας ένα ή περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάζεται με τους διεθνείς εταίρους του για μια συντονισμένη απάντηση σε αυτήν την απαράδεκτη επίθεση», επεσήμανε

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ συζήτησε το θέμα με τον Βρετανό ομόλογό του. Ο αντιστράτηγος Αβίβ Κοχάβι και ο Βρετανός αρχηγός του γενικού επιτελείου Νικ Κάρτερ «συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή και τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και οι δύο χώρες» ανέφερε η ανακοίνωση του στρατού, χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένα στο συμβάν με το δεξαμενόπλοιο MV Mercer Street.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ διαβεβαίωσε πως η χώρα του διαθέτει «αποδείξεις» εμπλοκής του Ιράν σε μια φονική επίθεση στη θάλασσα του Ομάνα εναντίον ενός τάνκερ, που διαχειρίζεται η εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων.

«Μόλις άκουσα πως το Ιράν, με άνανδρο τρόπο, επιχειρεί να αποφύγει την ευθύνη του σε αυτήν την υπόθεση, αρνούνται (κάθε εμπλοκή). Εγώ μπορώ να πω με πλήρη βεβαιότητα πως το Ιράν έκανε αυτήν την επίθεση εναντίον του πλοίου (…). Υπάρχουν αποδείξεις για αυτό», τόνισε ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης με την ευκαιρία της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

«Αναμένουμε η διεθνής κοινότητα να καταστήσει σαφές στο ιρανικό καθεστώς ότι έκανε ένα σοβαρό σφάλμα. Σε κάθε περίπτωση, γνωρίζουμε πώς να στείλουμε ένα μήνυμα στο Ιράν, με τον δικό μας τρόπο», όπως συμπλήρωσε ο Μπένετ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Οι Ιρανοί, που επιτέθηκαν στο πλοίο Mercer Street με ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, είχαν την πρόθεση να επιτεθούν εναντίον ενός ισραηλινού στόχου, όμως η πράξη πειρατείας που έκαναν στοίχισε τη ζωή σε έναν Βρετανό και έναν Ρουμάνο πολίτη», σημείωσε ο Μπένετ, ένας πρώην υπουργός Άμυνας, που προκρίνει την υιοθέτηση σκληρής γραμμής προς το Ιράν.

Η Τεχεράνη απέρριψε νωρίτερα σήμερα, ως «αβάσιμους», τους ισχυρισμούς του Ισραήλ που κατηγόρησε το Ιράν ότι ευθύνεται για την επίθεση, την Πέμπτη, εναντίον του πετρελαιοφόρου, το οποίο διαχειρίζεται εταιρεία του Ισραηλινού Εγιάλ Οφέρ.

Υπενθυμίζεται ότι το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό παρέχει βοήθεια στο υπό ισραηλινής διαχείρισης πετρελαιοφόρο, που δέχθηκε επίθεση την Πέμπτη στα ανοικτά των ακτών του Ομάν, έγινε σήμερα γνωστό από τον αμερικανικό στρατό, που πρόσθεσε πως το πλοίο το πιθανότερο επλήγη από μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Συγκεκριμένα το τάνκερ Mercer Street, ένα ιαπωνικής ιδιοκτησίας πλοίο με σημαία Λιβερίας, συνοδεύεται αυτή τη στιγμή από το αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan, όπως ανέφερε η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση, σε μια ανακοίνωση.

«Ειδικοί στα εκρηκτικά του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού βρίσκονται στο πλοίο για να βεβαιώσουν ότι δεν υπάρχει επιπλέον κίνδυνος για το πλήρωμα και είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε μια έρευνα για την επίθεση», λέει η Κεντρική Διοίκηση, η οποία επιβλέπει τις επιχειρήσεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία.

«Οι αρχικές ενδείξεις δείχνουν μια επίθεση τύπου UAV (drone)», όπως προστίθεται στην εν λόγω ανακοίνωση.

 Το Ισραήλ θέλει να φέρει την υπόθεση ενώπιον του ΟΗΕ

Εντωμεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε πως θέλει να φέρει ενώπιον του ΟΗΕ την υπόθεση της επίθεσης εναντίον ενός πετρελαιοφόρου, το οποίο διαχειρίζεται εταιρεία ιδιοκτησίας ενός Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου, με απολογισμό δύο νεκρούς μεταξύ του πληρώματος στη θάλασσα του Ομάν. Για την επίθεση το Ισραήλ προσάπτει ευθύνες στο Ιράν.

Η εταιρεία Zodiac Maritime, ιδιοκτησίας του Ισραηλινού Εγιάλ Οφέρ, η έδρα της οποίας βρίσκεται στο Λονδίνο, ανακοίνωσε χθες «τον θάνατο δύο μελών του πληρώματος: ενός Ρουμάνου και ενός Βρετανού», κατά τη διάρκεια ενός περιστατικού στο Mercer Street.

Να σημειωθεί ότι η ανάληψη ευθύνης για την επίθεση δεν υπήρξε, όμως η Dryad Global, μια εταιρεία που ειδικεύεται στη θαλάσσια ασφάλεια με έδρα το Λονδίνο, έκανε λόγο για νέα «αντίποινα στον σκιώδη πόλεμο μεταξύ των δύο δυνάμεων» εχθρών, αναφερόμενη στο Ιράν και το Ισραήλ.

«Έδωσα οδηγίες στις πρεσβείες στην Ουάσιγκτον, στο Λονδίνο και στον ΟΗΕ προκειμένου να εργαστούν με τους κυβερνητικούς συνομιλητές τους και τις αρμόδιες αντιπροσωπείες στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη», έγραψε χθες στο Twitter ο Λαπίντ.

Επιπροσθέτως, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ είπε πως μίλησε με τον Βρετανό ομόλογό του Ντομινίκ Ράαμπ, υπογραμμίζοντας «την αναγκαιότητα μιας αυστηρής απάντησης στην επίθεση εναντίον του πλοίου, στην οποία σκοτώθηκε ένας Βρετανός πολίτης».

«Το Ιράν σπέρνει τη βία και την καταστροφή σε κάθε γωνιά της περιοχής», είχε ήδη καταγγείλει αξιωματούχος της ισραηλινής κυβέρνησης σε ένα δελτίο τύπου, όπου τόνιζε πως «το Ιράν δεν είναι μονάχα πρόβλημα του Ισραήλ, είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και η συμπεριφορά του θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και του εμπορίου στον κόσμο».

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν πως οι δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, απαντώντας σε ένα σήμα κινδύνου, πήγαν να βοηθήσουν το πλήρωμα του τάνκερ, που είχε στοχοθετηθεί και μπόρεσαν να δουν αποδείξεις μιας επίθεσης. Τα πρώτα στοιχεία «έδειξαν ξεκάθαρα» μια επίθεση τύπου drone.

Στο Ιράν, το αραβόφωνο δίκτυο της κρατικής τηλεόρασης επικαλέστηκε «ενημερωμένες πηγές στην περιοχή», που επιβεβαίωναν πως η επίθεση ήταν μια απάντηση σε μια «πρόσφατη ισραηλινή επίθεση» στη Συρία, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.