Αντιδράσεις για την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Αντιδράσεις για την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Αίσθηση έχει προκαλέσει η απόφαση της Ουάσινγκτον να αποχωρήσει από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ενώ ήδη εκδηλώνονται οι πρώτες αντιδράσεις τόσο εντός του Οργανισμού όσο και από την Ευρώπη.

Η ΕΕ τόνισε ότι η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να αποσυρθούν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μπορεί να πλήξουν τον διεθνή ρόλο της Ουάσινγκτον.

«Οι ΗΠΑ βρίσκονταν πάντα στην πρώτη γραμμή ως προς την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο και για πολλά χρόνια υπήρξαν ισχυρός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», τονίζεται σε ανακοίνωση Τύπου που υπογράφει η εκπρόσωπός της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς.

«Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) απόφαση υπάρχει κίνδυνος να υπονομεύσει τον ρόλο των ΗΠΑ ως (χώρας) προστάτιδας και υποστηρίκτριας της δημοκρατίας στο παγκόσμιο σκηνικό», προστίθεται στην ανακοίνωση αυτή. 

Aπό τη πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, «θα προτιμούσε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να παρέμεναν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», τόνισε ο εκπρόσωπός του, μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον ότι αποχωρεί από αυτό το όργανο των Ηνωμένων Εθνών που εδρεύει στη Γενεύη.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο», πρόσθεσε ο Στεφάν Ντουζαρίτς, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, σε μια ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «λυπηρή» την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να αποχωρήσουν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και πρόσθεσε ότι η υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς το όργανο αυτό του ΟΗΕ παραμένει σταθερή.

«Δεν κρατάμε μυστικό το γεγονός ότι το ΗΒ θέλει να δει μεταρρυθμίσεις στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά έχουμε δεσμευθεί να εργαστούμε για να ενισχυθεί το Συμβούλιο από το εσωτερικό του», ανέφερε ο Τζόνσον σε μια ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ