Βρετανία: Ισόβια κάθειρξη σε 18χρονη τζιχαντίστρια

Βρετανία: Ισόβια κάθειρξη σε 18χρονη τζιχαντίστρια

Μια 18χρονη τζιχαντίστρια από τη Βρετανία καταδικάστηκε σήμερα σε ισόβια κάθειρξη, καθώς είχε σχεδιάσει μια επίθεση στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου με τη βοήθεια της μητέρας της και της μεγαλύτερης αδελφής της.

Η Σαφάα Μπουλάρ είναι η νεαρότερη γυναίκα που καταδικάστηκε για τρομοκρατία στη Βρετανία. Βάσει της ποινής της, την οποία ανακοίνωσε ο δικαστής Μαρκ Ντένις στο δικαστήριο του Ολντ Μπέιλι στη βρετανική πρωτεύουσα, η 18χρονη θα πρέπει να εκτίσει το λιγότερο 13 χρόνια στη φυλακή.

Τον Ιούνιο, η μεγαλύτερη αδελφή της, η 22χρονη Ριζλέιν Μπουλάρ είχε επίσης καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, ενώ η μητέρα των δύο νεαρών γυναικών, η 44χρονη Μίνα Ντις είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 11 ετών και 9 μηνών.

Η Σαφαά Μπουλάρ σχεδίαζε να επιτεθεί στο λονδρέζικο μουσείο σε περίοδο αιχμής, χρησιμοποιώντας πυροβόλα όπλα και χειροβομβίδες, ενώ είχε ονομάσει την επιχείρηση «η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων», σύμφωνα με την εισαγγελία.

Άρχισε να σχεδιάζει την επίθεση αφού η αστυνομία την εμπόδισε να πάει στη Συρία για να συναντήσει τον αρραβωνιαστικό της, έναν μαχητή της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, τον οποίο είχε γνωρίζει διαδικτυακά όταν ήταν 16 ετών.

Ούσα στο μικροσκόπιο της αντιτρομοκρατικής, συνελήφθη λίγο μετά τον θάνατο του αρραβωνιαστικού της, μαζί με τον οποίο σκέφτηκαν την επίθεση εναντίον του Βρετανικού Μουσείου. Η μητέρα και η αδελφή της και μια φίλη της, η Κάουλα Μπαργκούτι, 21 ετών, ανέλαβαν να τη βοηθήσουν.

Η Ριζλέιν και η μητέρα της πραγματοποίησαν μια αναγνωριστική αποστολή στα διάσημα μνημεία της συνοικίας Ουεστμίνστερ, την 25η Απριλίου του 2017, και αγόρασαν μαχαίρια και ένα σακίδιο την επόμενη ημέρα.

Οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψή τους την 27η Απριλίου του 2017. Παραδέχθηκαν την ενοχή τους. Η Κάουλα Μπαργκούτι καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2 ετών και τεσσάρων μηνών διότι δεν κατήγγειλε τη συνωμοσία.

«Οι τρεις γυναίκες είχαν απίστευτο μίσος και πίστευαν σε μια τοξική ιδεολογία, ήταν αποφασισμένες να διαπράξουν μια επίθεση. Εάν πετύχαιναν τους στόχους τους, θα μπορούσαμε να έχουμε νεκρούς και σοβαρά τραυματίες», υπογράμμισε ο Ντιν Χέιντον, αξιωματικός της αστυνομίας, σε ένα δελτίο τύπου.

Πρόκειται για την «πρώτη ολοκληρωτικά γυναικεία τρομοκρατική συνωμοσία στη Βρετανία, που σχετίζεται με το Ισλαμικό Κράτος» είχε δηλώσει ο ίδιος στις αρχές Ιουνίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP