Βρετανία: Η θεραπεία με δεξαμεθαζόνη είναι «η καλύτερη είδηση μέχρι στιγμής»

Βρετανία: Η θεραπεία με δεξαμεθαζόνη είναι «η καλύτερη είδηση μέχρι στιγμής»

Η είδηση ότι η χορήγηση του στεροειδούς δεξαμεθαζόνη μειώνει σημαντικά τη θνητότητα μεταξύ των ασθενών με τις πιο βαριές μορφές της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, είναι η καλύτερη που είχαμε από τότε που ξέσπασε η πανδημία, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ

Σύμφωνα με το Reuters, τα αποτελέσματα δοκιμών που ανακοινώθηκαν χθες Τρίτη δείχνουν ότι η δεξαμεθαζόνη, η οποία χρησιμοποιείται για την μείωση της φλεγμονής σε άλλες ασθένειες όπως η αρθρίτιδα, μείωσε τα ποσοστά θανάτων κατά περίπου ένα τρίτο μεταξύ των σοβαρότερα νοσούντων από Covid-19 που εισάγονται στο νοσοκομείο.

"Αυξάνει πράγματι τις πιθανότητες επιβίωσης αρκετά σημαντικά", σημείωσε ο Χάνκοκ σε δηλώσεις που έκανε στο Sky News. "Είναι μια από τις καλύτερες ειδήσεις που είχαμε κατά τη διάρκεια όλης αυτής της κρίσης", πρόσθεσε ο υπουργός.

"Μειώνει τις πιθανότητες που έχεις να πεθάνεις όταν βρίσκεσαι σε συσκευή υποστήριξης της αναπνοής", σημείωσε ακόμα και συνέχισε λέγοντας ότι . "Είναι μια λαμπρή είδηση για όλους", καθώς "κερδίζουμε τη μάχη κατά της νόσου αυτής" και ότι η δεξαμεθαζόνη βοηθάει να "τη βγάλουμε καθαρή" από την Covid-19.

Η πιθανή δύναμη του φαρμάκου αυτού εντοπίστηκε αρχικά τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο υπήρξαν θετικές ενδείξεις, οπότε η βρετανική κυβέρνηση άρχισε να το αγοράζει τον Απρίλιο, πρόσθεσε.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας δήλωσε επίσης ότι ο αποκαλούμενος δείκτης R, που δείχνει τον μέσο αριθμό των μολύνσεων τους οποίους προκαλεί ένας φορέας του νέου κορονοϊού, ήταν κάτω από 1 σε όλες τις περιοχές, αλλά δεν διευκρίνισε αν αναφερόταν στην Αγγλία ή σε ολόκληρη τη Βρετανία.

Andrew Parsons/10 Downing Street via AP