Βρετανία: H διάθεση του εμβολίου της Moderna θα αρχίσει μέσα Απριλίου

Βρετανία: H διάθεση του εμβολίου της Moderna θα αρχίσει μέσα Απριλίου

Η Βρετανία θα αρχίσει τη διάθεση του εμβολίου κατά της κορονοϊού της εταιρείας Moderna στα μέσα Απριλίου, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός για τον εμβολιασμό του πληθυσμού Νάντιμ Ζαχάουι, υπογραμμίζοντας ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτευχθούν οι κυβερνητικοί στόχοι.

Ερωτηθείς από το BBC αν η διάθεση του εμβολίου της Moderna αναμένεται να αρχίσει στα μέσα Απριλίου, ο Ζαχάουι απάντησε «ακριβώς».

«Θα διατίθεται γύρω στην τρίτη εβδομάδα του Απριλίου», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι είναι πεπεισμένος πως η κυβέρνηση θα εκπληρώσει τον στόχο της για την διάθεση σε όλους τους ενηλίκους στη χώρα μιας πρώτης δόσης εμβολίου κατά της COVID-19 ως το τέλος του Ιουλίου.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Βρετανίας αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω των περιορισμών στις προμήθειες, αλλά πρόκειται να επιτύχει τους στόχους του, δήλωσε παράλληλα στον ραδιοσταθμό LBC, προσθέτοντας ότι 12 εκατομμύρια δεύτερες δόσεις εμβολίων θα διατεθούν τον Απρίλιο.

«Η προμήθεια παρουσιάζει πάντα προκλήσεις και η προμήθεια δεν είναι απεριόριστη όπως βλέπετε γύρω σε όλον τον κόσμο. Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι θα επιτύχουμε τους στόχους μας», σημείωσε.

Μιλώντας επίσης στο Sky News, ο Ζαχάουι επισήμανε ότι οι παμπ και τα εστιατόρια δεν θα ζητούν πιστοποιητικά εμβολιασμού όταν ξανανοίξουν την ερχόμενη εβδομάδα βάσει του σημερινού σχεδίου εξόδου από το λοκντάουν στην Αγγλία.

Βάσει του δεύτερου σταδίου του οδικού χάρτη της κυβέρνησης για την άρση των περιοριστικών μέτρων, τα καταστήματα και οι υπαίθριοι χώροι των παμπ θα ξανανοίξουν την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ η επαναλειτουργία των εσωτερικών χώρων φιλοξενίας έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο βάσει του τρίτου σταδίου.

«Στη χώρα, στο δεύτερο στάδιο, στο οποίο πηγαίνουμε (και) στο τρίτο στάδιο, δεν θα τίθεται απολύτως κανένα θέμα οι παμπ ή τα εστιατόρια να αξιώνουν οποιαδήποτε μορφή πιστοποιητικού», δήλωσε ο Ζαχάουι.

«Ωστόσο είναι υπεύθυνο καθώς θα βλέπουμε πως συμπεριφέρεται ο ιός, καθώς θα βλέπουμε πως άλλες χώρες χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να εξασφαλίσουν ότι διατηρούν τον ιό υπό έλεγχο, τότε να κοιτάξουμε το ίδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου σε δηλώσεις που έκανε στο Times Radio, ο Ζαχάουι σημείωσε ότι το κοινοβούλιο της Βρετανίας θα πρέπει να ψηφίσει οποιοδήποτε σχέδιο εισαγωγής ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού για χρήση στις επιχειρήσεις και στον τομέα φιλοξενίας εντός της χώρας, τονίζοντας ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση.

«Δεν έχουμε φτάσει ακόμη ούτε σε μια απόφαση για το τι θέλουμε να κάνουμε πάνω σε αυτό το ζήτημα εντός της χώρας, επειδή υπάρχουν τόσο πολλά θέματα που χρειάζονται προσεκτική εξέταση», είπε και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί, αλλά αν φτάσουμε εκεί, τότε βεβαίως θα πάμε στο κοινοβούλιο για ψηφοφορία».

Παράλληλα, στις δηλώσεις που έκανε στο BBC, υπογράμμισε ότι οποιοδήποτε σύστημα πιστοποιητικού σχετικά με την COVID-19 υιοθετήσει το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να είναι πρακτικό και δεν θα πρέπει να κάνει διακρίσεις σε βάρος αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Δεν θα βρεθούμε μπροστά σε μια κατάσταση κατά την οποία η κυβέρνηση πρόκειται να επιτρέψει αυτό να συμβεί», απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το αν ένα σύστημα πιστοποιητικού θα είναι μεροληπτικό.

«Όλοι μπορούν να κάνουν τεστ. Δεν γίνονται διακρίσεις. Αλλά δεν μπορούν όλοι να κάνουν εμβόλιο και γι'αυτό οφείλουμε να κοιτάξουμε όλες τις τεχνολογίες για να εξασφαλίσουμε ότι λειτουργούν από κοινού», κατέληξε.