Βρετανία: Εξαντλείται η υπομονή μας με τον Putin

Βρετανία: Εξαντλείται η υπομονή μας με τον Putin

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Gavin Williamson δήλωσε σήμερα πως ο κόσμος είναι ενωμένος πίσω από τη θέση της Βρετανίας για τη δηλητηρίαση ενός Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα και πως η υπομονή εξαντλείται με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.

Η Βρετανία επέρριψε στη Ρωσία την ευθύνη για την επίθεση εναντίον του Sergei Skripal και της κόρης του Yulia με έναν στρατιωτικού βαθμού, σοβιετικής εποχής νευροπαραλυτικό παράγοντα στις 4 Μαρτίου, εξασφαλίζοντας την υποστήριξη του ΝΑΤΟ και των Ευρωπαίων ηγετών.

Το Κρεμλίνο αρνείται κάθε ανάμιξη και υποστηρίζει πως η Βρετανία ενορχηστρώνει την αντιρωσική εκστρατεία.

Στη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Εσθονία ο Williamson είπε πως η υποστήριξη για τη Βρετανία είναι «από μόνη της μια ήττα για τον πρόεδρο Putin».

«Η υπομονή της διεθνούς κοινότητας μάλλον εξαντλείται με τον πρόεδρο Putin και τις ενέργειές του, και το γεγονός πως στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο... νομίζω πραγματικά ότι είναι η καλύτερη ανταπόκριση που θα μπορούσαμε να έχουμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Η πρόθεσή τους (του Κρεμλίνου), ο σκοπός τους είναι να διχάσουν και αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο κόσμος ενώνεται πίσω από τη βρετανική θέση και αυτό από μόνο του είναι μια μεγάλη νίκη και στέλνει ένα εξαιρετικά ισχυρό μήνυμα στο Κρεμλίνο και στον πρόεδρο Putin.»

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Παρασκευή να λάβουν πρόσθετα μέτρα σε βάρος της Ρωσίας για την επίθεση εναντίον του Skripal, ο οποίος βρέθηκε αναίσθητος σε ένα παγκάκι μαζί με την κόρη του στη νότια αγγλική πόλη Σάλσμπερι.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump εξετάζει και αυτός το ενδεχόμενο να απελάσει ορισμένους Ρώσους διπλωμάτες, δήλωσε χθες πηγή η οποία γνωρίζει την κατάσταση.

Ο Williamson είπε ακόμη πως εξεπλάγη και απογοητεύτηκε από τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει προτάσεις για πάγωμα της συμμετοχής της Βρετανίας στο πρόγραμμα διαστημικής πλοήγησης Galileo στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση την ερχόμενη χρονιά.

Η εφημερίδα Financial Times ανέφερε πως η ΕΕ επιδιώκει να αποκλείσει τη βρετανική διαστημική βιομηχανία από το πρόγραμμα των 10 δισεκ. ευρώ για να προστατεύσει την ασφάλειά της, όταν η Βρετανία εγκαταλείψει την Ένωση του χρόνου.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν απολύτως ξεκάθαρο πως δεν θέλουμε να καταστήσουμε την άμυνα και την ασφάλεια της Ευρώπης μέρος των διαπραγματεύσεων επειδή νομίζουμε ότι είναι απολύτως ζωτικές», δήλωσε ο Williamson.

«Άρα ελπίζω πραγματικά ότι η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αδράξει την ευκαιρία για να δει λογικά, να επαναξιολογήσει τη θέση της και να μην κάνει φτηνή πολιτική σε κάτι που είναι τόσο ζωτικής σημασίας όπως η ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια», είπε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP