Βρετανία: Ετοιμάζει νομοσχέδιο κατά των αναρτήσεων μίσους

Βρετανία: Ετοιμάζει νομοσχέδιο κατά των αναρτήσεων μίσους

Με επιστολή της στη Daily Mail η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας, Ναντίν Ντόρις προανήγγειλε την αυστηροποίηση του νόμου της Διαδικτυακής Ασφάλειας, σύμφωνα με την Deutsche Welle. Η συγκεκριμένη κίνηση δείχνει τον στόχο της βρετανικής κυβέρνησης που έιναι η προώθηση δραστικών μέτρων για την καταπολέμηση του φανομένου των αναρτήσεων μίσους μέσω του διαδικτύου και όπως φαίνεται αυτό το εγχείρημα θα έχει τη στήριξη ολόκληρου του βρετανικού κοινοβουλίου.

Εξάλλου τις τελευταίες μέρες το συγκεκριμένο φαινόμενο αποτελεί μείζων θέμα στη βρετανική βουλή καθώς μετά τη δολοφονία του βουλευτή των Συντηρητικών Ντέιβιντ Έιμις ακολούθησαν καταγγελίες δεκάδων βουλευτών που αναφέρουν περιστατικά απειλών και επιθέσεων μέσω του διαδικτύου. 

Όπως επισήμανε η βρετανίδα υπουργός στο νέο νομοθετικό πλαίσιο «τα μέσα κοινωνικές δικτύωσης θα είναι υποχρεωμένα να διαγράφουν οποιοδήποτε ανώνυμο ψεύτικο λογαριασμό» καθώς η ανωνυμία θεωρείται από πολλούς η βασική ασπίδα των «ιντερνετικών τρολς». Παράλληλα ανέφερε ευθέως ότι οι εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν συνεργάζονται αποτελεσματικά με τις αρχές καθώς αργούν στη παράδοση στοιχείων και πληροφοριών.

Μάλιστα προανήγγειλε ότι το νέο νομοσχέδιο θα δώσει τη δύναμη στη Ρυθμιστική Αρχή Επικοινωνιών (Ofcom) να επιβάλλει πρόστιμο ύψους έως και 10% του παγκόσμιου τζίρου των εταιρειών που δεν θα συμβιβαστούν με τα νέα δεδομένα. Αυτό σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να σημαίνει ακόμα και πολλά δισεκατομμύρια λίρες.

Η συζήτηση της ρητορικής μίσους μέσω του διαδικτύου δεν είναι όμως κάτι που ξεκίνησε τώρα. Η αρχή έγινε το 2016 μετά και τη δολοφονία της βουλευτού των Εργατικών Τζο Κοξ από ακροδεξιό εξτρεμιστή. Τότε μια ειδική ομάδα στήθηκε από την βρετανική αστυνομία με σκοπό να διερευνά τις απειλές που δέχονται οι βουλευτές μέσω των social media. Η ομάδα αυτή από τότε μέχρι σήμερα έχει διερευνήσει 582 υποθέσεις όμως κρίθηκε ότι η υπάρχουσα νομοθεσία δεν επαρκεί για να μπορέσει να καταπολεμήσει το φαινόμενο στη ρίζα του.