Βρετανία: Εκατοντάδες δόσεις του εμβολίου Pfizer καταστράφηκαν αφού χάλασε το ψυγείο που φυλάσσονταν

Βρετανία: Εκατοντάδες δόσεις του εμβολίου Pfizer καταστράφηκαν αφού χάλασε το ψυγείο που φυλάσσονταν

Εκατοντάδες δόσεις εμβολίου της Pfizer καταστράφηκαν σε κλινική του Νορθχαμπτονσάιρ στη Βρετανία, όταν το ψυγείο αποθήκευσης υπέστη βλάβη.

Σύμφωνα με την Daily Mail, στη συγκεκριμένη κλινική βρίσκονταν 975 πολύτιμες δόσεις του εμβολίου, που πρέπει να αποθηκεύεται σε θερμοκρασίες -70 βαθμούς Κελσίου. 

Η κλινική λειτουργεί ως κεντρικός κόμβος για χειρουργικές επεμβάσεις στην περιοχή και για τη διεξαγωγή των εμβολίων σε επιλεγμένα άτομα άνω των 80.

Εκπρόσωπος της Harbourough Field Surgery είπε: «Η Harbourough Field Surgery θα ήθελε να ζητήσει συγγνώμη από τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους ασθενείς που καθυστέρησαν χθες τον εμβολιασμό τους και για την αναμονή που βίωσαν.

Αυτό το εμβόλιο δημιουργεί μια σειρά από πολύπλοκες υλικοτεχνικές προκλήσεις και πρέπει να φυλάσσεται στη σωστή θερμοκρασία πριν από τη χρήση.

Ζητούμε συγγνώμη για την ανάγκη επαναπρογραμματισμού ορισμένων εμβολιασμών και θα διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι θα ειδοποιηθούν ξανά το συντομότερο δυνατό».

Ορισμένοι ασθενείς έκαναν το εμβόλιο την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου. Όμως την Πέμπτη, οι ασθενείς που περίμεναν να κάνουν το εμβόλιο δεν τα κατάφεραν επειδή το εμβόλιο δεν ήταν πλέον διαθέσιμο. Δεν είναι σαφές ακριβώς πόσες δόσεις χάθηκαν.

Το περιστατικό συνέβη αφότου ο πρώην υπουργός Υγείας, Τζέρεμι Χαντ, προειδοποίησε ότι οι διαθέσιμες δόσεις του εμβολίου της Pfizer θα εξαντληθούν τον Ιανουάριο.

Στη συνέχεια, ένας εκπρόσωπος της Pfizer απάντησε ότι οι νέες αποστολές του εμβολίου θα φτάσουν πριν από τον Μάρτιο, στις αρχές του 2021.

Περισσότεροι από 140.000 Βρετανοί έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, αφού εγκρίθηκε από την αρμόδια αρχή MHRA στις αρχές του μήνα.