Βρετανία: Δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό δύο φορές την εβδομάδα

Βρετανία: Δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό δύο φορές την εβδομάδα

Όλοι στην Αγγλία θα μπορούν να κάνουν τεστ για τον κορονοϊό δύο φορές την εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, με την νέα αυτή κίνηση να αποσκοπεί στην παρακολούθηση της πορείας της επιδημίας στη χώρα, καθώς η κοινωνία ξανανοίγει και η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της CΟVID-19 συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς.

Ο Τζόνσον, ο οποίος αναμένεται να επιβεβαιώσει τα σχέδια για επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών και το άνοιγμα τομέων της οικονομίας αργότερα σήμερα, σημείωσε ότι το νέο πρόγραμμα μαζικών τεστ θα σπάσει την αλυσίδα μετάδοσης του νέου κορονοϊού και θα εντοπίζει τα κρούσματα που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Την ώρα που μεγάλο μέρος της Ευρώπης εισέρχεται σε νέα lockodown για την αντιμετώπιση μιας αύξησης των κρουσμάτων, ο Τζόνσον έχει εκπονήσει ένα κλιμακωτό σχέδιο για την χαλάρωση των περιορισμών τους ερχόμενους μήνες, το οποίο συνιστά τεράστια ώθηση για μια από τις χειρότερα πληγείσες χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Καθώς συνεχίζουμε να σημειώνουμε καλή πρόοδο στο πρόγραμμά μας εμβολιασμού και ο οδικός μας χάρτης για την προσεκτική χαλάρωση των περιορισμών βρίσκεται σε εξέλιξη, τα τακτικά, γρήγορα τεστ είναι ακόμη πιο σημαντικά για να εξασφαλίσουμε ότι αυτές οι προσπάθειες δεν πάνε χαμένες», αναφέρει ο Τζόνσον σε ανακοίνωσή του.

Ο υφυπουργός Υγείας Έντουαρντ Άργκαρ σημείωσε ότι τεστ θα στέλνονται σε σπίτια ή επιχειρήσεις, ή θα μπορεί να τα βρει κανείς σε φαρμακεία ή κέντρα διαγνωστικών εξετάσεων. Επίσης δήλωσε πεπεισμένος ότι ο κόσμος θα τίθεται σε απομόνωση.

«Οι άνθρωποι κάνουν το σωστό», δήλωσε στο Sky News.

Η αύξηση των διαγνωστικών τεστ για τον νέο κορονοϊό θα βοηθήσει στην παρακολούθηση της πορείας της επιδημίας από τους υγειονομικούς αξιωματούχους καθώς η χώρα προχωράει σε ένα αργό άνοιγμα έπειτα από ένα αυστηρό λοκντάουν τεσσάρων μηνών.

Ο Τζόνσον αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι όλα τα καταστήματα λιανικής, εστίασης σε εξωτερικούς χώρους και τα κομμωτήρια θα μπορέσουν να ξανανοίξουν στις 12 Απριλίου στην Αγγλία, ενώ ένα σύστημα επισήμανσης για τις χώρες ανάλογα με τα επίπεδα των κρουσμάτων και των εμβολιασμών θα χρησιμοποιηθεί για τα διεθνή ταξίδια.

Διαβατήρια εμβολιασμού θα δοκιμαστούν επίσης για τις μαζικές εκδηλώσεις.

Βάσει του τρέχοντος σχεδίου για τα διεθνή ταξίδια, αυτά δεν θα επαναληφθούν ως τις 17 Μαΐου το νωρίτερο.

Οι «Financial Times» έγραψαν ότι ο Τζόνσον δεν αναμένεται να καθορίσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία ακολουθούν τον δικό τους, παρόμοιο δρόμο για την έξοδό τους από ένα αυστηρό λοκντάουν που είχε επιβληθεί στις αρχές του έτους.

Η Βρετανία είναι σε θέση να επιδιώξει μια ανάκαμψη μετά την χορήγηση δόσεων των εμβολίων κατά του κορονοϊού της Pfizer, αλλά και αυτού της AstraZeneca σε περισσότερο από τον μισό ενήλικο πληθυσμό. Η επαναλειτουργία των σχολείων τον Μάρτιο δεν οδήγησε σε μια αύξηση των κρουσμάτων, παρά την αύξηση των διαγνωστικών τεστ που γίνονται.