Βρετανία: Δεν εκδίδεται τελικά στις ΗΠΑ ο Ασάνζ

Βρετανία: Δεν εκδίδεται τελικά στις ΗΠΑ ο Ασάνζ

Ο ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ δεν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε το βρετανικό δικαστήριο το οποίο εκδίκασε το αίτημα των αμερικανικών αρχών. 

Η δικαστής Βανέσα Μπαρέιτσερ αποφάσισε ότι ο Ασανζ ο οποίος αντιμετωπίζει ψυχολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα δεν μπορεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ όπου αντιμετωπίζει ποινές φυλάκισης 175 ετών.

Ωστόσο η απόφαση αυτή δεν σημαίνει το τέλος της προσπάθειας έκδοσης του στις ΗΠΑ, αφού η αμερικανική δικαιοσύνη θα ασκήσει έφεση κάτι που σημαίνει ότι η υπόθεση θα καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. 

Αμερικανοί εισαγγελείς χαρακτηρίζουν τον Ασάνζ επικίνδυνο "εχθρό" οι ενέργειες του οποίου έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή στρατιωτικών, διπλωματών και πρακτόρων τους, τα ονόματα των οποίων περιέχονταν σε έγγραφα που αποκάλυψε ο WikiLeaks.

Υποστηρικτές του καταγγέλλουν ότι υφίσταται διωγμό διότι εξέθεσε εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ και χαρακτηρίζουν την ποινική δίωξη σε βάρος του επίθεση στη δημοσιογραφία και στην ελευθερία του λόγου.

Τις συνθήκες κράτησης του Τζούλιαν Ασάνζ κατήγγειλε ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια Νιλς Μέλτσερ. Σε ανοικτή επιστολή του προς τον Ντόναλντ Τραμπ την 22η Δεκεμβρίου, ο Νιλς Μέλτσερ καλούσε τον αμερικανό πρόεδρο να απονείμει χάρη στον ιδρυτή του WikiLeaks, τονίζοντας ότι δεν είναι εχθρός του αμερικανικού λαού.