Βρετανία: Αυστηρότερα μέτρα αναμένονται σε Μάντσεστερ και Ουαλία

Βρετανία: Αυστηρότερα μέτρα αναμένονται σε Μάντσεστερ και Ουαλία

Περίπου έξι εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων μέτρων, καθώς η Ουαλία και το Μάντσεστερ, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, βρίσκονται σε τροχιά νέων περιορισμών λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε 16.982 νέα κρούσματα Covid-19 σε μία ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Κυριακή, από 16.717 την προηγούμενη μέρα.

Έπειτα από δημόσια αντιπαράθεση με τον δήμαρχο της περιοχής του ευρύτερου Μάντσεστερ Άντι Μπέρναμ, ο οποίος κατηγόρησε τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ότι προσπάθησε να θυσιάσει τη βόρεια Αγγλία για να διασώσει θέσεις εργασίας στα νότια της χώρας, ο υπουργός Στέγασης Ρόμπερτ Τζένρικ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τοπικού lockdown εντός των επόμενων ημερών.

Ο Τζόνσον έχει απειλήσει ότι θα εντάξει την περιοχή στο «Επίπεδο 3» - το υψηλότερο επίπεδο περιορισμών, που επιβάλλει στις παμπ και τα μπαρ να κλείνουν και απαγορεύει στα μέλη διαφορετικών νοικοκυριών να έρχονται σε επαφή σε εσωτερικούς χώρους – ενάντια στις επιθυμίες των τοπικών αρχών, αν δεν επιτευχθεί κάποια συμφωνία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, o Τζένρικ εξέφρασε αισιοδοξία για την πιθανότητα συμφωνίας σήμερα, ενώ εφημερίδες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσφέρει δεκάδες εκατομμύρια λίρες στην περιοχή ως οικονομική βοήθεια για τις επιχειρήσεις που θα πληγούν από τα μέτρα.

«Η καθυστέρηση απλώς επιδεινώνει την κατάσταση, θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, και θα εντείνει τις οικονομικές επιπτώσεις μακροπρόθεσμα στην περιοχή», δήλωσε ο Τζένρικ μιλώντας στο BBC, ενώ πρόσθεσε ότι ένα lockdown σε εθνικό επίπεδο δεν θα αποτελούσε «συνετή» κίνηση και δεν εξετάζεται επί του παρόντος.

Ταυτόχρονα, η τοπική κυβέρνηση της Ουαλίας αναμένεται επίσης να ανακοινώσει σήμερα μία δέσμη πρόσθετων μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας.