7ος χρόνος, ημέρα 2061η
Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021

Βρετανία: Απέλαση τριών Κινέζων κατασκόπων που προσποιούνταν τους δημοσιογράφους

Βρετανία: Απέλαση τριών Κινέζων κατασκόπων που προσποιούνταν τους δημοσιογράφους

Η βρετανική κυβέρνηση προχώρησε στην απέλαση τριών Κινέζων πολιτών που ζούσαν στη χώρα εδώ και μήνες προσποιούμενοι τους δημοσιογράφους, ενώ δρούσαν σαν κατάσκοποι.

Όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph επικαλούμενη κυβερνητική πηγή οι τρεις Κινέζοι προσποιούνταν πως «είναι δημοσιογράφοι διαφόρων κινεζικών πρακτορείων ειδήσεων» ενώ στην πραγματικότητα εργάζονταν για το κινεζικό υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας και είχαν φθάσει στη χώρα μέσα στην περασμένη χρονιά.

«Η αληθινή ταυτότητά τους ανακαλύφθηκε από τη MI5 (δηλαδή τη βρετανική υπηρεσία αντικατασκοπείας) και εστάλησαν πίσω στην Κίνα», αναφέρει η εφημερίδα χωρίς όμως περισσότερες διευκρινίσεις.

Σημειώνεται ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν αυτή την περίοδο ιδιαίτερα τεταμένες, κυρίως εξαιτίας της κινεζικής καταστολής στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιτζιάνγκ, που προκαλεί τις σφοδρές επικρίσεις του Λονδίνου. Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία αποφάσισε επίσης να μη δώσει άδεια στην κινεζική Huawei για να συμμετάσχει στην ανάπτυξη δικτύων 5G στη βρετανική επικράτεια, επικαλούμενη ανησυχίες για την εσωτερική ασφάλεια.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, χθες ανακλήθηκε η άδεια που διέθετε το αγγλόφωνο δημόσιο κινεζικό ενημερωτικό κανάλι CGTN για να εκπέμπει στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς το Λονδίνο το θεώρησε εξαρτημένο από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Στις ΗΠΑ, το ίδιο κανάλι είναι ένα από τα επτά κινεζικά μέσα ενημέρωσης που χαρακτηρίζονται πλέον κρατικά κινεζικά δίκτυα και όχι ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης.


 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ