Βρετανία: Άνοδος της ανεργίας στο 4,5%

Βρετανία: Άνοδος της ανεργίας στο 4,5%

Το ποσοστό της ανεργίας στη Βρετανία αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, φτάνοντας στο 4,5% στο τρίμηνο έως τον Αύγουστο, σε σύγκριση με 4,1% στο τρίμηνο έως τον Ιούλιο, ακόμη και πριν τη λήξη του κυβερνητικού προγράμματος στήριξης της απασχόλησης.

Ο αριθμός των απασχολούμενων μειώθηκε κατά 153.000 από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ έχει δηλώσει ότι προτεραιότητά του παραμένει η επιβράδυνση της απώλειας θέσεων εργασίας, παρόλο που αντικατέστησε το πρόγραμμα επιδοτήσεων μισθού, ύψους 50 δις. λιρών, που λήγει στο τέλος Οκτωβρίου με ένα πολύ λιγότερο γενναιόδωρο.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι απολύσεις έφτασαν τις 227.000 στο τρίμηνο, σημειώνοντας το υψηλότερο ποσοστό από το 2009, που η Βρετανία αντιμετώπιζε την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.

Η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμά ότι το ποσοστό ανεργίας θα αγγίξει το 7,5% στο τέλος του έτους, μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος προστασίας θέσεων εργασίας της κυβέρνησης, ενώ ο κεντρικός τραπεζίτης Άντριου Μπέιλι έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι η οικονομία μπορεί να αποδειχθεί πιο αδύναμη από τις προβλέψεις της τράπεζας.