7ος χρόνος, ημέρα 2149η
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021

Βρετανία: Αιματολογική εξέταση θα ανιχνεύει 50 είδη καρκίνων πριν τα συμπτώματα

Βρετανία: Αιματολογική εξέταση θα ανιχνεύει 50 είδη καρκίνων πριν τα συμπτώματα

Την μεγαλύτερη δοκιμή της αιματολογικής εξέτασης Galleri της Grail Inc θα ξεκινήσει σήμερα η Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) της Βρετανίας. Η συγκεκριμένη εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό περισσότερων από 50 ειδών καρκίνου πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Το τεστ Galleri εξετάζει το DNA στο αίμα ενός ασθενούς για να εξακριβώσει αν στοιχεία του προέρχονται από καρκινικά κύτταρα. Η έγκαιρη διάγνωση των καρκίνων οδηγεί σε σημαντικά αυξημένα ποσοστά επιβίωσης.

Πρόθεση της NHS είναι να στρατολογήσει 140.000 εθελοντές στην Αγγλία για να εξετάσει πόσο καλά λειτουργεί το τεστ στο πλαίσιο μιας τυχαιοποιημένης δοκιμής ελέγχου. 

Σύμφωνα με τον Πίτερ Σασιένι, καθηγητή πρόληψης του καρκίνου στο King's College του Λονδίνου, το τεστ θα μπορούσε να αλλάξει τους κανόνες του παιγνιδιού στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μακράν η πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου από καρκίνο στη Βρετανία, καθώς αναλογεί στο ένα πέμπτο όλων των θανάτων από την επάρατη νόσο.

Οι καρκίνοι του πνεύμονα, των εντέρων, του προστάτη και του μαστού αναλογούν στο 45% των θανάτων από την νόσο αυτή στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την NHS.