Βρετανία: 'Εκτακτη σύσκεψη της επιτροπής COBRA για τον Ρώσο πρώην κατάσκοπο

Βρετανία: 'Εκτακτη σύσκεψη της επιτροπής COBRA για τον Ρώσο πρώην κατάσκοπο

Δραματική τροπή παίρνει πλέον η μυστηριώδης υπόθεση με ενδεχόμενη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου και της κόρης του, καθώς οι βρετανικές αρχές έχουν στοιχεία για την ουσία στην οποία εκτέθηκε ο Sergei Skripal.

Βρετανοί ερευνητές ενημερώνουν σήμερα την υπουργική επιτροπή διαχείρισης κρίσεων COBRA σχετικά με την υπόθεση. Της επιτροπής προεδρεύει η υπουργός Εσωτερικών, Amber Rand.

«Οι βρετανικές αρχές έχουν στοιχεία για την ουσία στην οποία εκτέθηκε ο πρώην ρώσος πράκτορας», δήλωσε η Rand προσθέτοντας ότι η βρετανική αστυνομία θα κάνει σχετική ανακοίνωση εντός της ημέρας. Η κεντρική γραμμή των ερευνών των βρετανικών αρχών είναι ότι Ρώσοι χρησιμοποίησαν μια μυστηριώδη ουσία για να δολοφονήσουν τον πρώην πράκτορα.

«Γνωρίζουμε περισσότερα για την ουσία και η αστυνομία θα κάνει περαιτέρω ανακοινώσεις το απόγευμα για να γνωστοποιήσει ορισμένα από τα στοιχεία», δήλωσε η Rand στους δημοσιογράφους μετά την υπουργική συνεδρίαση με θέμα το περιστατικό.

Ο Sergey Skripal οποίος υπήρξε συνταγματάρχης της GRU, της υπηρεσίας πληροφοριών του ρωσικού στρατού, και η 33χρονη κόρη του Yulia βρέθηκαν την Κυριακή αναίσθητοι σε ένα παγκάκι έξω από ένα εμπορικό κέντρο του Σάλσμπερι της νότιας Αγγλίας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, είχαν εκτεθεί σε μια άγνωστη ουσία. Δύο ημέρες αργότερα νοσηλεύονταν αμφότεροι στην εντατική σε κρίσιμη κατάσταση.

Η αντιτρομοκρατική μονάδα της αστυνομίας ηγείται πλέον της έρευνας και το ερευνητικό εργαστήριο του βρετανικού στρατού στο Πόρτον Ντάουν προσπαθεί να εντοπίσει ποια ήταν η ουσία που χρησιμοποιήθηκε στην περίπτωση τουb Skripal και της κόρης του.
 
Η Βρετανία έχει προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι αν το Κρεμλίνο βρίσκεται πίσω από την υπόθεση τότε θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις.

Το Κρεμλίνο διαβεβαίωσε πως δεν έχει «καμιά πληροφορία». Όμως οι αποκαλύψεις για ενδεχόμενη δηλητηρίαση επανέφεραν στη μνήμη την υπόθεση Litvinenko, από το όνομα ενός πρώην πράκτορα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών (FSB) και επικριτή του Vladimir Putin, ο οποίος δηλητηριάσθηκε το 2006 στο Λονδίνο με πολώνιο-210, μια εξαιρετικά τοξική ραδιενεργή ουσία.

Έρευνα που διεξήχθη στη Βρετανία οδήγησε στις ρωσικές αρχές, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως ο Vladimir Putin είχε «πιθανόν εγκρίνει» τον φόνο του πρώην κατασκόπου, μια κατηγορία που χαρακτηρίσθηκε «αστεία» από τη Μόσχα.

Ο θάνατος του Alexander Litvinenko, την 1η Νοεμβρίου 2006, είχε προκαλέσει σοβαρή διπλωματική κρίση ανάμεσα στη Μόσχα και το Λονδίνο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ