Βραζιλία: Ξεπέρασαν τις 40.000 τα θύματα της πανδημίας

Βραζιλία: Ξεπέρασαν τις 40.000 τα θύματα της πανδημίας

Άλλοι 1.274 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της COVID-19 στη Βραζιλία τις προηγούμενες 24 ώρες, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να ανέρχεται πλέον στους 39.680 νεκρούς. Πρόκειται για τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτούς που καταγράφονται στις ΗΠΑ και στη Βρετανία.

Ταυτόχρονα, καταγράφηκαν 32.913 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό στη Βραζιλία να φθάνει έτσι τους 772.416, καθώς η εξάπλωση συνεχίζεται με ραγδαίο ρυθμό.

Πάνω από 70.000 οι νεκροί στην Λατινική Αμερική

Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική ξεπέρασε χθες Τετάρτη το βράδυ το όριο των 70.000, με πάνω από τα μισά θύματα να εντοπίζονται στη Βραζιλία, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται στις επίσημες ανακοινώσεις των αρχών των κρατών της περιφέρειας.

Από το σχεδόν 1,5 εκατ. ανθρώπους που μολύνθηκαν από τον SARS-CoV-2 στην περιοχή, οι 71.104 υπέκυψαν στην COVID-19, εκ των οποίων 39.680 στη Βραζιλία, τη χώρα όπου καταγράφεται ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός θυμάτων στον κόσμο. Τα επίσημα δεδομένα αναμφίβολα είναι κατώτερα των πραγματικών αριθμών, σύμφωνα με μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας.

Ρεκόρ νέων κρουσμάτων σε Μεξικό και Παναμά

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 708 επιπλέον θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 4.883 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 — αριθμό που αποτελεί νέο θλιβερό ρεκόρ — με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού να φθάνει έτσι τους 15.357 νεκρούς επί συνόλου 129.184 μολύνσεων.

Στελέχη της κυβέρνησης της χώρας των 127 εκατομμυρίων κατοίκων επισημαίνουν ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν όσων έχουν διαγνωστεί επίσημα. Ο υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ προέβλεψε επιτάχυνση της εξάπλωσης της πανδημίας το προσεχές διάστημα.

Στον Παναμά καταγράφηκε χθες Τετάρτη νέο θλιβερό ρεκόρ κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό, την ώρα που διαδηλωτές συγκεντρώνονταν στην πρωτεύουσα για να καταγγείλουν τα φερόμενα φαινόμενα διαφθοράς στις κρατικές συμβάσεις για την αγορά υλικών προοριζόμενων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Σήμερα (χθες Τετάρτη) καταγράψαμε 656 νέα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 17.884 κρούσματα» μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ενημέρωσε τον Τύπο ο Ισραέλ Σεδένιο, αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

Συνολικά 413 άνθρωποι έχουν υποκύψει στην COVID-19, εκ των οποίων 10 τις προηγούμενες 24 ώρες. Αυτός ήταν ο πιο υψηλός αριθμός θανάτων από το Σάββατο, όταν διαπιστώνονταν 16.

Ο Παναμάς των περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων είναι η χώρα της κεντρικής Αμερικής που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα της πανδημίας.

Το θλιβερό ρεκόρ επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 24 ώρες ανακοινώθηκε την ημέρα που οργανώθηκε στην πρωτεύουσα της χώρας διαδήλωση εναντίον της φερόμενης διαφθοράς κυβερνητικών στελεχών. Έχει αρχίσει να διενεργείται έρευνα μετά τη δημιουργία προσωρινού νοσοκομείου δυναμικότητας εκατό κλινών για την αντιμετώπιση της κρίσης, έναντι ποσού 6,9 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στο πλαίσιο δεύτερης έρευνας που διενεργείται εξετάζεται η εκδήλωση ενδιαφέροντος από μέρους της παναμαϊκής κυβέρνησης για την αγορά περίπου εκατό μηχανημάτων τεχνητής υποστήριξης της αναπνοής ασθενών έναντι τιμήματος 5,2 εκατομμυρίων δολαρίων και 2,5 εκατομμυρίων συσκευασιών με αντισηπτική γέλη έναντι 13,3 εκατομμυρίων δολαρίων.

AP Photo/Martin Mejia