Βραζιλία: «Ψήφος εμπιστοσύνης» στον Μπολσονάρου για τη διαχείριση της πανδημίας από τους οπαδούς του

Βραζιλία: «Ψήφος εμπιστοσύνης» στον Μπολσονάρου για τη διαχείριση της πανδημίας από τους οπαδούς του

Παρότι η Βραζιλία είναι μια από τις χώρες που έχουν πληγεί σφόδρα από τον κορονοϊό με την καμπύλη της επιδημίας να  παρουσιάζει άνοδο, η δημοτικότητα του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου παραμένει σταθερή στους υποστηρικτές του.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Datafolha, το 32% των Βραζιλιάνων εκτιμούσε στα τέλη Ιουνίου ότι η κυβέρνηση Μπολσονάρου είναι "καλή ή πολύ καλή", ποσοστό σταθερό από την αρχή της υγειονομικής κρίσης.

Ο άνθρωπος που είχε χαρακτηριστεί από μερίδα των μέσων ενημέρωσης ως "Τραμπ του Τροπικού" λόγω της διχαστικής ρητορικής του, απαξίωσης των θεσμών και των "παραδοσιακών" μέσων ενημέρωσης, φαίνεται να έχει χάσει την εμπιστοσύνη της κρατικής μηχανής, προκαλώντας ένα ιδιότυπο "κίνημα ανυπακοής". 

Στα μέσα Μαρτίου, ενώ η χώρα είχε ξεπεράσει τα 1,000 κρούσματα του ιού όπως αναφέρει η εφημερίδα Folha de Sao Paulo και παρά την αντίθετη γνώμη του πρώην πια Υπουργού Υγείας Λουίζ Ενρίκε Μαντετα "Ο Μπολσονάρου ζήτουσε από τους κυβερνήτες της Βραζιλίας να ανοίξουν τα σχολεία γιατί σύμφωνα με τον ίδιο από τον ιό κινδυνεύουν μόνο οι άνω των 60 ετών".

Την περίοδο εκείνη ο ανώτατος δικαστής Μάρκος Αουρέλιο έδωσε μέσω απόφασης νομική ισχύ στους κυβερνήτες και τους δημάρχους να εκδίδουν περιοριστικά μέτρα, παρακάμπτοντας την κυβέρνηση. Παράλληλα, οι 25 από τους 27 κυβερνήτες με πρώτον αυτόν του Ρίο ντε Τζανέιρο Ουίλσον Βιτζελ, από το κόμμα του Μπολσονάρου, συμφώνησαν από κοινού να αγνοούν τις εντολές του προέδρου όσον αφορά τον κορονοϊό και να ακολουθούν τα μέτρα που λαμβάνουν οι περισσότερες χώρες του πλανήτη. Ανάλογες αποφάσεις έλαβαν και οι δήμαρχοι ανά την επικράτεια της Βραζιλίας.