Βραζιλία: Ο υπό πίεση Μπολσονάρου έκανε μεγάλο ανασχηματισμό

Βραζιλία: Ο υπό πίεση Μπολσονάρου έκανε μεγάλο ανασχηματισμό

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου αντικατέστησε έξι υπουργούς του, στον ευρύτερο ανασχηματισμό που έχει κάνει έως τώρα, καθώς η χώρα σπάει το ένα μετά το άλλο τα αρνητικά ρεκόρ εξαιτίας της προβληματικής διαχείρισης της κυβέρνησης του στο ζήτημα της πανδημίας.

Τρεις υπουργοί απομακρύνθηκαν από την κυβέρνηση, ενώ άλλοι άλλαξαν πόστο. Ανάμεσα σε αυτούς που έφυγαν είναι ο υπουργός Εξωτερικών Ερνέστο Αραούζο, που είχε δεχθεί πολλά βέλη από βουλευτές για την αποτυχία του να εξασφαλίσει περαιτέρω δόσεις εμβολίων από την Κίνα και τις ΗΠΑ. Το εν λόγω υπουργείο αναλαμβάνει ο Κάρλος Αλμπέρτο Φράνκο Φράνσα, διπλωμάτης που είναι στον κύκλο του Μπολσονάρου.

Επιπρόσθετα, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος έκανε τον προσωπάρχη του- στρατηγό Βάλτερ Μπράγκα Νέτο- υπουργό Άμυνας, ενώ διόρισε επικεφαλής του υπουργείου Δικαιοσύνης τον διοικητή της αστυνομίας Άντερσον Τόρες, στενό φίλο της οικογένειάς του.

Πριν λίγες μέρες ο Μπολσονάρου είχε αντικαταστήσει τον τρίτο στη σειρά υπουργό υγείας σε ένα χρόνο αφού στη θέση του Εντουάρντου Παζουέλου τοποθέτησε τον καρδιολόγο Μαρσέλου Κεϊρόγκα.

«Ο Μπολσονάρου είναι υπό τεράστια πίεση και αντέδρασε για να ανακτήσει το πολιτικό αφήγημα. Η αλλαγή στο υπουργείο Άμυνας ήταν εντελώς απροσδόκητη και προκάλεσε μεγάλη σύγχυση», σχολίασε ο Κρέομαρ ντε Σούζα, ιδρυτής του Dharma Political Risk and Strategy.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, που στα τέλη του 2020 αμφισβήτησε την «βιασύνη» για την αγορά εμβολίων για τον κορονοϊό, τώρα υπόσχεται την αύξηση του ρυθμού εμβολιασμού. Ο στόχος που έθεσε είναι η χορήγηση 1 εκατομμυρίου δόσεων την ημέρα, από περίπου 350.000 ημερησίως που γίνονταν την προηγούμενη εβδομάδα.