Βραζιλία: O Λούλα επιτίθεται στον Μπολσονάρου αλλά δεν δηλώνει ακόμη υποψήφιος

Βραζιλία: O Λούλα επιτίθεται στον Μπολσονάρου αλλά δεν δηλώνει ακόμη υποψήφιος

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα εξαπέλυσε σήμερα δριμεία επίθεση εναντίον του νυν προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου για τη διαχείριση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, χωρίς ωστόσο να δηλώνει αν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2022, στην πρώτη του ομιλία μετά την ανάκτηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

«Θα ήθελα ο λαός της Βραζιλίας να μην ακολουθεί καμία από τις ηλίθιες αποφάσεις που λαμβάνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και το υπουργείο Υγείας του», ξεκίνησε ο Λούλα τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ενώ ο νέος κορονοϊός έχει προκαλέσει περισσότερους από 268.000 θανάτους στη Βραζιλία.

«Θα έπρεπε να είχαμε συγκροτήσει μια επιτροπή αντιμετώπισης κρίσης με τη συμμετοχή επιστημόνων αλλά αντί γι αυτό είχαμε έναν πρόεδρο που μιλούσε για μια απλή γρίπη και χλωροκίνη», δήλωσε ο Λούλα, αναφερόμενος στην υδροξυχλωροκίνη, ένα φάρμακο το οποίο ο Μπολσονάρου δεν έπαψε ποτέ να μιλά για τα πλεονεκτήματά του, παρόλο που πολλές μελέτες έδειξαν ότι είναι αναποτελεσματικό έναντι της Covid-19.

Πάντα μαχητικός, με βραχνή φωνή που μερικές φορές πνίγεται στο συναίσθημα, ο αριστερός πρώην πρόεδρος δήλωσε πως είναι «θύμα του χειρότερου δικαστικού ψέματος των τελευταίων 500 χρόνων» στη Βραζιλία. «Για πρώτη φορά η αλήθεια επικράτησε», δήλωσε.

Τη Δευτέρα, δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βραζιλίας ανέτρεψε όλες τις καταδίκες για διαφθορά εναντίον του Λούλα, δίνοντάς του και πάλι την δυνατότητα να διεκδικήσει την προεδρία με αντίπαλο τον Μπολσονάρου στις προεδρικές εκλογές του 2022.

Αλλά τόνισε ότι, προς το παρόν, δεν έχει το μυαλό του στην υποψηφιότητα του 2022. «Νομίζω ότι θα ήταν στενόμυαλο να μιλάμε σήμερα για το 2022. Τώρα είναι η ώρα να μιλήσουμε για εμβόλια κατά της Covid-19, για την ανεργία», πρόσθεσε.

Ο Λούλα ανακοίνωσε την πρόθεσή του να «ταξιδέψει ξανά σε όλη τη χώρα για να συνομιλήσει με Βραζιλιάνους», όπως έκανε κατά τη δεκαετία του 1980, και πιο πρόσφατα το 2018, πριν φυλακιστεί για διαφθορά. «Ακόμα αισθάνομαι αρκετά νέος για να πολεμήσω και θέλω να ξέρετε ότι δεν θα τα παρατήσω ποτέ», συνέχισε ο 75χρονος πρώην πρόεδρος (2003-2010), είδωλο της βραζιλιάνικης Αριστεράς.

«Η Γη είναι στρογγυλή και ο Μπολσονάρου πιστεύει ότι είναι επίπεδη», είπε ο Λούλα. «Χωρίς όλη αυτή την τρέλα που έχει επικρατήσει στη χώρα, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί πολλοί θάνατοι», σημείωσε, επικρίνοντας συγκεκριμένα το γεγονός ότι η Βραζιλία δεν έχει επαρκείς δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 επειδή η κυβέρνηση δεν έκανε τις απαραίτητες συμφωνίες με φαρμακευτικά εργαστήρια, σύμφωνα με τον ίδιο.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα από το Real Time Big Data Institute για το CNN Brasil έδινε στον Μπολσονάρου το προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου για τον πρώτο γύρο εκλογών, με 43%, με τον Λούλα να ακολουθεί με 39%.

Σε άλλη δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, ο Λούλα παρουσιάστηκε ως ο μόνος που μπορεί να νικήσει τον νυν πρόεδρο, με το 50% των ερωτηθέντων να απαντά ότι είναι έτοιμο να τον ψηφίσει, έναντι 38% για τον Μπολσονάρου.