7ος χρόνος, ημέρα 2099η
Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021

Βραζιλία: Ο Εντουάρντο Λέιτε έκανε «come out» προκαλεί τον ομοφοβικό Μπολσονάρο

Βραζιλία: Ο Εντουάρντο Λέιτε έκανε «come out» προκαλεί τον ομοφοβικό Μπολσονάρο
ΑP Photo/Juan Carlos Hernandez

Ο Βραζιλιάνος κυβερνήτης του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ Εντουάρντο Λέιτε και πιθανός υποψήφιος για την προεδρία έκανε «come out» ως γκέι σε τηλεοπτική συνέντευξη με στόχο να προκαλέσει τον ομοφοβικό ηγέτη της χώρας Ζαίχ Μπολσονάρου.

«Δεν έχω μιλήσει ποτέ για ένα θέμα που σχετίζεται με την προσωπική μου ζωή», δήλωσε ο Λέιτε στον δημοσιογράφο Pedro Bial σε τηλεοπτική συνέντευξη το βράδυ της Πέμπτης. «Αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της κατάστασης στη Βραζιλία, δεν έχω τίποτα να κρύψω, είμαι γκέι. Είμαι κυβερνήτης που είναι γκέι, όχι γκέι κυβερνήτης, καθώς ο πρώην Πρόεδρος Ομπάμα στις ΗΠΑ ήταν πρόεδρος που ήταν Μαύρος, όχι Μαύρος πρόεδρος. Και είμαι περήφανος γι ‘αυτό». 

Ο Μπολσονάρο έχει αναφερθεί στον εαυτό του «υπερήφανος ομοφοβικός» και κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στη βραζιλιάνικη πολιτική έχει επιτεθεί στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Σε μια συνέντευξη του 2013, είπε ότι οι ομοφυλόφιλοι προσλαμβάνουν ετεροφυλόφιλα παιδιά για να εκπληρώσουν τις σεξουαλικές τους επιθυμίες και «κανένας πατέρας δεν θα υπερηφανευόταν ποτέ να έχει γκέι γιο».

Ο Λέιτε έστειλε τις ευχαριστίες του σε όσους του έστειλαν «μηνύματα φροντίδας και υποστήριξης» που «με κάνουν απόλυτα σίγουρο: η αγάπη θα κατακτήσει το μίσος».

Ο ίδιος, μέλος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος PSDB, υποστήριξε τον Μπολσονάρο στον δεύτερο γύρο των εκλογών της Βραζιλίας για το 2018, αλλά έγινε επικριτής του με αφορμή τη διαχείριση της πανδημίας.

Ο 36χρονος Λέιτε, θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του κόμματος PSDB που έχει προγραμματιστεί για το Νοέμβριο, με στόχο την επιλογή του υποψήφιου προσώπου για τις εκλογές του 2022.

Ο Μπολσονάρο σχολίασε ότι ο Λέιτε προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει το coming out του ως «επαγγελματική κάρτα» για την προεδρική εκστρατεία. «Δεν έχω τίποτα ενάντια στην ιδιωτική του ζωή, αλλά δεν μπορεί να επιβάλει τον τρόπο ζωής του σε άλλους», πρόσθεσε.

Η Βραζιλία είναι μια από τις πιο φιλελεύθερες χώρες στον κόσμο όσον αφορά τα νομικά δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, έχοντας αποποινικοποιήσει το ομοφυλοφιλικό σεξ το 1830. Ο γάμος του ιδίου φύλου νομιμοποιήθηκε το 2013. Ωστόσο, παρά την προοδευτική νομοθεσία της χώρας, οι διακρίσεις και η βία κατά μελών της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ είναι κοινές. Πέρυσι, 224 άτομα ΛΟΑΤ + δολοφονήθηκαν, συμπεριλαμβανομένων 161 τρανς γυναικών, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση που εκπονήθηκε από την οργάνωση υπεράσπισης Bahia Gay Group.

Ο Λεϊτε είπε ότι τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ + Βραζιλιάνων θα είναι μόνο ένα από τα πολλά θέματα της ατζέντας του «Είναι σημαντικό να έχουμε ακτιβιστές. Αναγνωρίζω το ρόλο τους και θα έχουν πάντα την προσοχή μου», είπε.