Βραζιλία: Καίγεται ο μεγαλύτερος υδροβιότοπος του πλανήτη

Βραζιλία: Καίγεται ο μεγαλύτερος υδροβιότοπος του πλανήτη

Οι φλόγες καταβροχθίζουν το Παντανάλ της Βραζιλίας, τον μεγαλύτερο υγροβιότοπο του πλανήτη, πλησιάζοντας στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της περιοχής και θέτοντας σε κίνδυνο την ύπαρξη απειλούμενων ειδών εν μέσω πολλαπλών πυρκαγιών.

Η εθνική υπηρεσία Inpe της Βραζιλίας έχει καταγράψει 3.121 πυρκαγιές μέσα στις πρώτες 15 μέρες του Αυγούστου, σχεδόν πέντε φορές περισσότερες από την ίδια περίοδο πέρσι. Με τον ρυθμό που εξελίσσονται, οι πυρκαγιές είναι πιθανό να φτάσουν ιστορικό ρεκόρ για έναν μήνα από τότε που άρχισαν να καταγράφονται στοιχεία, το 1998.

Σε επίσκεψή του στην περιοχή, ο υπουργός Περιβάλλοντος Ρικάρντο Σάλες δήλωσε ότι οι δυσκολίες είναι πάρα πολλές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο είχαν καεί περίπου 8.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ήτοι το 6% της περιοχής του Παντανάλ. Η περιοχή συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτές με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον πλανήτη, με περισσότερα από 4.700 είδη φυτών και ζώων, μεταξύ των οποίων και απειλούμενα είδη, όπως τα τζάγκουαρ, σύμφωνα με το WWF.

Το μεγαλύτερο μέρος του σημαντικότερου βιότοπου του μπλε υάκινθου και των παπαγάλων Μακάο έχει χαθεί στις φλόγες φέτος, σύμφωνα με την εφημερίδα της Βραζιλίας Folha de S.Paulo.

Η περιοχή μαστίζεται τις τελευταίες 30 ημέρες από χαμηλότερες του μέσου όρου βροχοπτώσεις και υψηλότερες του μέσου όρου θερμοκρασίες.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί και να καταπολεμηθεί μια πυρκαγιά με τις διαστάσεις που αντιμετωπίζουμε εδώ στο Παντανάλ» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής της τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας.