Βραζιλία: «Βουλιάζει» η δημοτικότητα Ζ. Μπολσονάρου

Βραζιλία: «Βουλιάζει» η δημοτικότητα Ζ. Μπολσονάρου

Η δημοτικότητα του προέδρου της Βραζιλίας γνωρίζει τη χειρότερή της πτώση τα δύο χρόνια που ο Ζαΐχ Μπολσονάρου ασκεί την εξουσία, καθώς η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής πλήττεται σκληρά από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, κατέδειξε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Datafolha που δημοσιεύθηκε χθες Παρασκευή.

Συγκεκριμένα μόλις το 31% των πολιτών θεωρεί ότι ο ακροδεξιός πρόεδρος κάνει «καλή» ή «πολύ καλή» δουλειά, έναντι του 37% σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις, τον Αύγουστο και τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Νταταφόλια.

Το ποσοστό των Βραζιλιάνων που χαρακτηρίζουν «κακή» ή «πολύ κακή» την προεδρία του παράλληλα αυξήθηκε από το 32% στο 40% του δείγματος.

Η πτώση της δημοτικότητας του 65χρονου προέδρου συνέπεσε με τον τερματισμό του προγράμματος οικονομικής στήριξης που προσφερόταν από τον Απρίλιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 σε 68 εκατ. Βραζιλιάνους -σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού- για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 215.000 ανθρώπους στη χώρα που θρηνεί τα περισσότερα θύματα στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η κυβέρνησή του επικρίνεται τόσο για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, όσο και για τη μεγάλη καθυστέρηση στην εκστρατεία εμβολιασμού, που άρχισε αυτή την εβδομάδα και ήδη αντιμετωπίζει δυσχέρειες.

Σύμφωνα μάλιστα με το ινστιτούτο Νταταφόλια, το ποσοστό απόρριψης του προέδρου φθάνει το 50% μεταξύ όσων φοβούνται ότι θα μολυνθούν από τον νέο κορονοϊό.

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος εξαρχής υποβάθμιζε τη σοβαρότητα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, χαρακτηρίζοντας «γριπούλα» την COVID-19, τελευταία αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 56.552 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 1.096 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής ανέρχεται ως εδώ σε 215.243 νεκρούς επί συνόλου 8.753.920 μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Μέσα στην τελευταία εβδομάδα, καταγράφηκαν 379.061 κρούσματα του νέου κορονοϊού, ρεκόρ σε εβδομαδιαία βάση, αριθμός υψηλότερος από αυτόν της προηγούμενης εβδομάδας κατά σχεδόν 20.000 περιπτώσεις. Υπέκυψαν 6.665 ασθενείς, 300 λιγότεροι από ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα, όταν η χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραφε τον βαρύτερο απολογισμό σε εβδομαδιαία βάση από τα μέσα Ιουλίου.

Η Βραζιλία υπόψιν, όπου το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού ανακοινώθηκε την 26η Φεβρουαρίου 2020, κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας και τρίτη ως προς τον αριθμό των μολύνσεων.

Στην πολιτεία Σαν Πάουλου, ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε έξι λεπτά εξαιτίας της COVID-19, τονίζουν οι τοπικές αρχές. Ο κυβερνήτης Ζουάου Ντόρια ανακοίνωσε πως τα μπαρ, τα εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις η λειτουργία των οποίων δεν κρίνεται απαραίτητη θα κλείνουν τις καθημερινές στις 20:00, ενώ δεν θα λειτουργούν τα Σαββατοκύριακα.

Η πλουσιότερη και πολυπληθέστερη πολιτεία της Βραζιλίας, που πλήττεται με σφοδρότητα από το επιλεγόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας, έχει εισέλθει σε «κόκκινη» φάση, είπε ο κ. Ντόρια.

Υγειονομικοί προειδοποιούν ότι το σύστημα υγείας είναι και πάλι αντιμέτωπο με κίνδυνο κατάρρευσης.

Ο Ζουάου Ντόρια, κυβερνήτης της πολιτείας που θρηνεί σχεδόν 51.000 θύματα της πανδημίας, τόνισε πως δεν εννοεί να κάνει πίσω όσον αφορά την επιβολή μέτρων για να ανασχεθεί η εξάπλωση της πανδημίας, παρά τις πιέσεις που υφίσταται από οικονομικούς παράγοντες και από τον πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Εντούτοις, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, εναντιώνεται σε κάθε μέτρο που επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα.

«Το Σαν Πάουλου δεν έχει λαϊκιστική κυβέρνηση, που εγκαταλείπει τους πολίτες της», είπε ο Ντόρια, αναφερόμενος προφανώς στον πρόεδρο, με τον οποίο αναλυτές προεξοφλούν ότι θα αναμετρηθεί στις προεδρικές εκλογές του 2022.

Στη Βραζιλία άρχισε αυτή την εβδομάδα, με καθυστέρηση, εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού, αλλά θα αντιμετωπίσει πολύ γρήγορα μεγάλη έλλειψη των απαιτούμενων δόσεων εμβολίων, προειδοποιούν ειδικοί.