«Βράζει» το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη, ασφυκτικά γεμάτες οι ΜΕΘ

«Βράζει» το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη, ασφυκτικά γεμάτες οι ΜΕΘ

Επαληθεύτηκε πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν το προβλεπτικό μοντέλο του καθηγητή περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη για ημερήσια καταγραφή 4.000 κρουσμάτων, με την ανησυχία των ειδικών να κορυφώνεται (και) από το γεγονός πως τα σχεδόν 4.000 κρούσματα, που μέτρησε χθες ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 623 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη και καταγράφηκαν σε μέρα με… λειψό αριθμό τεστ, καθώς πραγματοποιήθηκαν μόλις 76.793, δηλαδή σχεδόν το 1/3 του συνήθη αριθμού κατά τις αρχές της εβδομάδας.

Κι ενώ «βράζει» πάλι το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη, όπου το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι μόλις 52%, φαίνεται πως το περσινό πάθημα δεν έγινε μάθημα καθώς στην καθιερωμένη λιτανεία των λειψάνων του Αγίου Δημητρίου και της ιερής Εικόνας της Παναγίας της Πορταϊτισσας παρατηρήθηκαν μεγάλοι συνωστισμοί με την πλειονότητα των πιστών να μην φορούν μάσκα και να ασπάζονται (χωρίς μάσκα εννοείται) τις Άγιες Εικόνες.

Η ανησυχία των επιστημόνων αλλά και των τοπικών Αρχών για ολόκληρη τη βόρειο Ελλάδα αποτυπώνεται στο γεγονός πως μετά την Ημαθία και την Πιερία, ακυρώνονται οι παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου και στην Πέλλα, ενώ βαθύ προβληματισμό γεννά ο αυξημένος αριθμός θανάτων του χθεσινού 24ωρου, με περισσότερους από 50 ασθενείς να χάνουν τη μάχη.

«Αν οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών είχαν εμβολιαστεί σε ποσοστό άνω του 90% (όπως ισχύει για αρκετά κράτη της δυτικής Ευρώπης) θα είχαμε 4 φορές τουλάχιστον λιγότερους θανάτους» υπογραμμίζει ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής, αναφερόμενος στο μεγάλο «αγκάθι» του 4ου κύματος μετά το φρακάρισμα των ΜΕΘ, που αφορά τον βαρύ φόρο σε ανθρώπινες ζωές.

Το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκε κατά 28% από την προηγούμενη μέτρηση στα λύματα της πόλης και κατά 33% από τη μέτρηση της προηγούμενης εβδομάδας, με τη ραγδαία επιδείνωση των καιρικών συνθηκών να διευκολύνει τη διασπορά του ιού και ταυτόχρονα την έξαρση των εποχικών ιώσεων.

Γι αυτό η καθηγήτρια παιδιατρικής - λοιμωξιολογίας Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών υπενθυμίζει την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και για τη γρίπη για τις ευπαθείς ομάδες, με τους επιστήμονες της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας να θυμίζουν και στους εμβολιασμένους να τηρούν τα μέτρα ειδικά σε χώρους συνωστισμού γιατί έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό τα περιστατικά όπου νέοι άνθρωποι εμβολιασμένοι κόλλησαν τον ιό, οι ίδιοι το πέρασαν ασυμπτωματικά αλλά το μετέδωσαν σε ανεμβολίαστους ανθρώπους του περίγυρού τους.

Στο σημείο αυτό βέβαια θα πρέπει να θυμόμαστε πως όσοι είναι εμβολιασμένοι έχουν κατά 50% λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν κορονοϊό, ενώ μεταδίδουν τον ιό κατά 63% λιγότερο.

Στη Θεσσαλονίκη οι ΜΕΘ είναι ήδη ασφυκτικά γεμάτες και σε όλα τα νοσοκομεία της 4η ΥΠΕ (Μακεδονίας-Θράκης) υπάρχουν μόνο δύο ελεύθερα κρεβάτια ΜΕΘ covid. Ήδη έχουν αρχίσει να διασωληνώνονται (πάλι) ασθενείς εκτός Εντατικής και να μεταφέρονται σε κλίνη ΜΕΘ, όπου αυτή βρεθεί εντός 48 ωρών.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου αρκετές φορές τις τελευταίες ημέρες λέγονταν ξεκάθαρα «ανησυχώ για τη Θεσσαλονίκη» ενώ οι εφιαλτικές προβλέψεις για την διασπορά κάνουν λόγο για περισσότερα από 1.200 ημερήσια κρούσματα στην συμπρωτεύουσα, δηλαδή τον διπλάσιο αριθμό της χθεσινής καταγραφής του ΕΟΔΥ.

Η Αττική παρουσιάζει καλύτερη εικόνα με μόλις 87 κρούσματα περισσότερα από τη συμπρωτεύουσα αλλά υπάρχουν φόβοι πως σε συγκεκριμένες περιοχές μπορεί να γίνει εκτόξευση κρουσμάτων, όπως για παράδειγμα στη δυτική Αττική όπου ο εμβολιασμός έχει βαλτώσει.