Βραχυκυκλωμένες αναλύσεις, «ζαλισμένοι» επενδυτές

Βραχυκυκλωμένες αναλύσεις, «ζαλισμένοι» επενδυτές

Σενάρια επί σεναρίων, προβλέψεις επί προβλέψεων και αναθεωρήσεις τιμών-στόχων κατακλύζουν καθημερινά τον επενδυτικό κόσμο, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση σε ένα περιβάλλον στο οποίο το μοναδικό στοιχείο που μπορεί να διακρίνει κάποιος με πλήρη βεβαιότητα στον ορίζοντα είναι η… αβεβαιότητα. Αυτή είναι η μοναδική πρόβλεψη που εμφανίζει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας σήμερα, καθώς μπορεί να διαψευστεί μόνο στην περίπτωση που υπάρξει σύντομα κάποιο επιστημονικό θαύμα στη μάχη με τον κορονοϊό.

Το ράλι στις αγορές θα συνεχιστεί λέει η Deutsche Bank, παρά τις αυξημένες ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας. Την ίδια ώρα η Goldman Sachs εκτιμά ότι η συμπεριφορά των αγορών τις τελευταίες δύο εβδομάδες υποδεικνύει μία κλίση των επενδυτών προς το δυσμενές σενάριο, ήτοι αυτό ενός νέου κύματος πανδημίας που θα φέρει πτώση των μετοχών σε νέα χαμηλά. Η Capital Economics συμφωνεί με την Deutsche Bank και η Citi με την Goldman Sachs, η Oxford Economics δεν αισιοδοξεί όσο υφίσταται ο κίνδυνος δεύτερου κύματος, η JPMorgan παίζει τα… ρέστα της υπέρ της Wall Street κ.ο.κ. 

Βλέποντας τον καταιγισμό των αναλύσεων, όσοι έχουν κάποιες οικονομίες και θέλουν να προστατευθούν ή να επενδύσουν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς δεν ξέρουν τι να επιλέξουν. Αφού πούμε το αυτονόητο, ότι δηλαδή κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά το μέλλον, αξίζει να σημειώσουμε ότι οι συνθήκες είναι τέτοιες που κάθε αναλυτής που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να επισημαίνει κάθε φορά που προχωρά σε μία πρόβλεψη ότι αυτή συνοδεύεται από πρωτοφανή αβεβαιότητα. 

Αν υπάρχει κάτι στο οποίο συμφωνούν οι περισσότεροι είναι πως οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά που κυριάρχησαν στο α’ εξάμηνο, ωστόσο ο κόσμος είναι πιο προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει την πανδημία. Επομένως, δύσκολα θα δούμε ξανά τις απίστευτες εικόνες των γενικευμένων lockdown. Όμως και πάλι, μπορεί να είναι κανείς βέβαιος;

Μέσα σε όλες αυτές τις αναλύσεις ξεχωρίσαμε δύο που δίνουν το στίγμα όχι για το τι θα συμβεί αλλά της τάσης που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στο μυαλό των μεγάλων επενδυτών. 

JPMorgan

Η πρώτη είναι του Μάρκο Κολάνοβιτς της JPMorgan. Ο παγκόσμιος επικεφαλής ανάλυσης και παραγώγων της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας είναι ο άνθρωπος που προέβλεψε το χαμηλό του περασμένου Μαρτίου. 

Σε χθεσινό του σημείωμα, παραθέτει τρεις λόγους για τους οποίους εκτιμά ότι οι μετοχές - και δει οι αμερικανικές - θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Ο πρώτος είναι το γεγονός ότι οι θεσμικοί επενδυτές δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί στο βαθμό που θα έπρεπε ενώ η θερινή… ραστώνη θα συμβάλει στον περιορισμό της μεταβλητότητας που με τη σειρά του θα ενισχύσει το κλίμα για τις μετοχές και κυρίως των αμερικανικών blue chips.

Ο δεύτερος λόγος είναι τα νομισματικά και δημοσιονομικά μέτρα στήριξης. Όπως υποστηρίζει ο Κολάνοβιτς, επικαλούμενος το βάθος της αγοράς παραγώγων του S&P 500, η ρευστότητα βυθίστηκε κατά 90% σε ιστορικά χαμηλά κατά το sell-off του Φεβρουαρίου-Μαρτίου. Από τότε η ρευστότητα έχει ανακάμψει κυρίως λόγω των μέτρων της Fed. Ο τρίτος λόγος είναι το γεγονός ότι η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες εβδομάδες αφορά κυρίως σε άτομα μικρότερης ηλικίας που εμφανίζουν πολύ χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας. 

Goldman Sachs

Η δεύτερη είναι της Goldman Sachs, η οποία αναλύει τρία σενάρια για την πορεία των χρηματιστηρίων ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Το βασικό, το οποίο θεωρείται σχετικά αισιόδοξο, το δυσμενές κατά το οποίο οι αγορές θα πιστέψουν ότι θα υπάρξει νέα έξαρση της πανδημίας και νέα lockdown, και το θετικό κατά το οποίο θα επικρατήσουν οι ελπίδες για ταχύτερη του αναμενόμενου ανάπτυξη εμβολίου στο α’ τρίμηνο του 2021.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι αγορές δείχνουν ότι τείνουν να πιστέψουν περισσότερο το δυσμενές σενάριο, σημειώνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση τότε ο δείκτης-καθρέφτης της παγκόσμιας οικονομίας, S&P 500, ενδέχεται να σημειώσει νέα τεράστια «βουτιά» έως τις 2.159 μονάδες, ήτοι 30% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. 

Στο βασικό σενάριο, η Wall Street θα κινηθεί ανοδικά τις επόμενες εβδομάδες, χωρίς ωστόσο να εντυπωσιάζει, με τον S&P 500 να φτάνει έως τις 3.253 μονάδες. Δίνει δηλαδή περιθώριο ανόδου 4,3%. Υπάρχει, βέβαια και το καλό σενάριο. Για να επιβεβαιωθεί ωστόσο θα πρέπει να υπάρξουν σαφείς ενδείξεις για ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου τους επόμενους μήνες. Ζαν αυτό συμβεί τότε θα μιλάμε για ένα εντυπωσιακό ράλι που θα στείλει τη Wall σε νέα ιστορικά υψηλά και τον S&P 500 στις 3.521 μονάδες, ήτο 13% υψηλότερα από σήμερα.