Βράβευση της Αθηνάς Βαρβατάκη από το Yad Vashem για την διάσωση του Ιωσήφ Βεντούρα από το Ολοκαύτωμα

Βράβευση της Αθηνάς Βαρβατάκη από το Yad Vashem για την διάσωση του Ιωσήφ Βεντούρα από το Ολοκαύτωμα

Την Πέμπτη (25.10.2018), στο αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» των Χανίων πραγματοποιήθηκε η άκρως συγκινητική τελετή που επιμελήθηκαν οι μαθητές του 1oυ Γενικού Λυκείου της πόλης κατά την οποία τιμήθηκε η αείμνηστη Χανιώτισσα, Αθήνα Βαρβατάκη, με τον βραβείο του «Δικαίου των Εθνών» του Μουσείου και Ινστιτούτου του Ολοκαυτώματος Yad Vashem στην Ιερουσαλήμ για την διάσωση του Έλληνα Εβραίου από την Κρήτη, Ιωσήφ Βεντούρα, από τους Ναζί, κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Η τελετή διοργανώθηκε από το 1ο Γενικό Λύκειο Χανίων και την Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας, με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Αθήνα.

Το βραβείο παρέλαβαν μέλη της οικογένειάς της, καθώς η ίδια δεν βρίσκεται πλέον στην ζωή.

Στην εκδήλωση παρέστησαν και μίλησαν μεταξύ άλλων ο διασωθής ποιητής κ. Ιωσήφ Βεντούρα και μέλη της οικογένειας Βαρβατάκη, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, κ. Γιώργος Καλαντζής, η εμφανώς συγκινημένη Πρέσβυς του Ισραήλ, κυρία Ιρίτ Μπεν Άμπα, ο Δημάρχος Χανίων, κ. Αναστάσιος Βαμβούκας, και ο Διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Χανίων, κ.  Ηλίας Πιτσιλαδής.

Ιδιαίτερο συμβολισμό και βάρος στην τελετή έδωσε η ηχηρή παρουσία της Εκκλησίας και συγκεκριμένα του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, κκ. Ειρηναίου, ο οποίος απηύθηνε χαιρετισμό, καθώς των Μητροπολιτών Κυδωνίας και Αποκωρώνου, κ. Δαμασκηνου και Κισσάμου και Σελίνου, κ. Ειρηναίου.

Στις παρεμβάσεις τονίστηκε η σημασία του εκπαδευτικού χαρακτήρα της διδασκαλίας του Ολοκαυτώματος και των ιστοριών διάσωσης των Εβραίων για την καταπολέμηση φαινομένων, όπως ο αντισημιτισμός, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία .

Το πραγματικά ιδιαίτερο χρώμα της εκδήλωσης έδωσαν φυσικά οι μαθητές, οι οποίοι παρουσίασαν ταινία και φωτογραφικό υλικό για την διάσωση καθώς και την ιστορία των Εβραίων της Κρήτης μαζί με μουσικό πρόγραμμα.

Η διάσωση του Ιωσήφ Βεντούρα από την Αθηνά Βαρβατάκη είναι μια συγκλονιστική ιστορία αυτοθυσίας και ηρωισμού.

Η Αθηνά, με καταγωγή από το χωριό Κουρνάς της Κρήτης, εργαζόταν ως παραμάνα για την οικογένεια Βεντούρα και αποφάσισε να ακολουθήσει τα μέλη της όταν διέφυγαν από τα Χανιά το 1942 με καϊκι προκειμένου να αποφύγουν τις διώξεις των Ναζί. Η οικογένεια αποτελούμενη από τους γονείς του Ιωσήφ,  Ραφαήλ και Μπιάνκα Βεντούρα και την αδερφή του Εύα, χωρίστηκε στα τρία αφότου έφτασε στην Αθήνα.  

Η Αθήνα Βαρβατάκη αποφάσισε να παρουσιάσει τον 3,5 χρονών Ιωσήφ ως νόθο γιο της και έπιασε δουλειά ως υπηρέτρια σε βίλλα της οικογένειας Πετρόχειλου στην Εκάλη που ήταν δίπλα σε ένα Γερμανικό στρατόπεδο. Για να προστατεύσει τον νεαρό Ιωσήφ, η Αθηνά δεν διακινδύνευσε μόνο την ζωή της αλλά επωμίστηκε το στίγμα της ανύπαντρης μητέρας εκείνης της εποχής.

Σε δηλώσεις του, ο Ιωσήφ Βεντούρα είπε ότι μικρός γνώριζε ως μάνα του την Αθηνά Βαρβατάκη.

Την εκδήλωση του λυκείου ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείου του Ολοκαυτώματος Χανίων, ενώ σε άλλη συγκινητική τελετή που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στον Kουρνά, οι απόγονοι της Αθηνάς Βαρβατάκη δώρισαν το τιμητικό μετάλλιο και δίπλωμά της στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κουρνά, παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρου Αρναουτάκη, του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, κκ. Ειρηναίου, του οικοδεσπότη και Δημάρχου Αποκορώνου κ. Χαρ. Κουκιανάκη, της Πρέσβεως του Ισραήλ, κυρίας Ιρίτ Μπέν-Αμπα, του Προέδρου του Συλλόγου Κουρνά, κ. Μιχάλη Μπερικάκη, και του Προέδρου του Συλλόγου Κουρνά Αττικής, κ. Στέλιο Βανταράκη.  Στην εκδήλωση υπήρξε και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με χορούς και τραγούδια, ενώ η Πρέσβυς του Ισραήλ είχε την ευκαιρία να απολαύσει την μοναδική στον κόσμο κρητική φιλοξενία.