Βραβεία «Προμηθέας 2018»: Προάγοντας τις αξίες της Ελευθερίας

Βραβεία «Προμηθέας 2018»: Προάγοντας τις αξίες της Ελευθερίας

Πολίτες και δημιουργοί, οι οποίοι με τη δράση τους προάγουν τις αξίες της Ελευθερίας βραβεύτηκαν για δεύτερη συνεχή χρονιά από το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης». Μεταξύ αυτών τιμητικό βραβείο έλαβαν ο εκδότης της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» Θανάσης Μαυρίδης, ο διευθυντής Παναγιώτης Λάμψιας και η αρχισυντάκτρια του πολιτικού ρεπορτάζ Κατερίνα Γαλανού για τον αγώνα τους για την ελευθερία της έκφρασης που οδήγησε και στην κράτησή τους με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας, Λέσεκ Μπαλτσερόβιτς, (συνέντευξη του οποίου φιλοξενείται στη σημερινή έκδοση του Φιλελεύθερου), ο οποίος βραβεύθηκε για τη συνολική του προσφορά στην ατομική ελευθερία.

Ο κ. Μπαλτσερόβιτς ήταν το πρόσωπο που συνέβαλε στη μετάβαση της Πολωνίας στη Δημοκρατία και κατ επέκταση στην ελεύθερη αγορά.

Στην εκδήλωση του ΚΕΦΙΜ τα βραβεία Προμηθέας 2018 έλαβαν:

-ο Πάσχος Μανδραβέλης, στην κατηγορία Δημοσιογράφος/ συγγραφέας της χρονιάς,

-ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, στην κατηγορία Καλλιτέχνης της χρονιάς,

-οι ιδρυτές της Workable Νίκος Μωραϊτάκης και Σπύρος Μαγιάτης, στην κατηγορία Επιχειρηματίας της χρονιάς,  
Βραβείο έλαβαν και οι  Young Liberals Greece και European Students For Liberty από το  Friedrich Naumann Foundation. 

f

Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο εκδότης του Φιλελεύθερου Θανάσης Μαυρίδης αναφέρθηκε στην χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στο κτίριο του ΣΚΑΪ παρατηρώντας πως "όταν δεν πιάνουν οι απειλές των μηνύσεων και των φυλακίσεων, τότε αναλαμβάνουν έργο τα μεγάλα μέσα!"...

Παράλληλα έκανε λόγο για τη δίωξη της Εφημερίδας Φιλελεύθερος από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο με στόχο τις αποκαλύψεις της εφημερίδας για το Προσφυγικό:

«Ο κ. Καμμένος έκανε την μήνυση σε αστυνομικό τμήμα το βράδυ της Παρασκευής και όχι στον εισαγγελέα, για να μας έχει όμηρους το Σαββατοκύριακο. Αν επιλέγαμε την βολή του καναπέ έπειτα από μία κοπιαστική εβδομάδα θα ήμασταν φυγόδικοι και ψεύτες. Το αντιληφθήκαμε, όμως, όπως και όλο το παιγνίδι που επιχειρήθηκε να στηθεί σε βάρος μας. Παρουσιαστήκαμε στην αστυνομία και βοηθήσαμε την Δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της. Με το ρεπορτάζ μας! Διότι στο εξωτερικό η έρευνα για την διαχείριση των προσφυγικών κονδυλίων συνεχίζεται. Θέλουν δεν θέλουν θα έρθουν όλα στο φως!» δήλωσε ενώ ευχαρίστησε την επιτροπή των βραβείων, επισημαίνοντας ότι η διάκριση ανήκει σε ολόκληρη την εφημερίδα και τους εργαζόμενούς της.

Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Φιλελεύθερου κ. Παναγιώτης Λάμψιας τόνισε ότι «η δημοκρατία έχει αντισώματα και προφανώς θα νικήσει στη σύγκρουση με τους εχθρούς της. Η Δικαιοσύνη είναι ανεκτική αλλά δεν πρέπει να είναι απροστάτευτη. Κατακτήσεις αυτονόητες για τον δυτικό κόσμο όπως η ελευθεροτυπία, ο σεβασμός στο κράτος δικαίου και στην διάκριση των εξουσιών, αμφισβητούνται με χυδαιότητα στις μέρες μας».

«Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την κανονικότητα στον τόπο μας. Ο καθένας με τις δυνάμεις του!» πρόσθεσε ενώ ολοκληρώνοντας, ο κ. Λάμψιας έδωσε συγχαρητήρια και αφιέρωσε το βραβείο στους εργαζόμενους της Εφημερίδας.

Η βραβευθείσα αρχισυντάκτης του Πολιτικού της Εφημερίδας Φιλελεύθερος κ. Κατερινά Γαλανού δήλωσε ότι «Η αμφισβήτηση και η αποδόμηση των αρχών της Δημοκρατίας περιλαμβάνει την απαξίωση, την απόπειρα ελέγχου και την τρομοκράτηση του τύπου».

«Ο «Φιλελεύθερος» πρόσφατα υπέστη μια light εκδοχή τρομοκράτησης από έναν κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα όταν με σειρά αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων έθεσε δημόσια τα ερωτήματα για την διαχείριση των κονδυλίων για το προσφυγικό. Χθες ο τηλεοπτικός σταθμός Σκάι υπέστη μια πιο βίαιη και επικίνδυνη «εκδοχή» τρομοκράτησης. Η αδιαπραγμάτευτη αρχή της δημοκρατίας για ελευθεροτυπία, η αποστολή του Τύπου και των ΜΜΕ να δημιουργούν μια κριτική και ελέγχουσα δημοσιότητα δεν μπορεί να τίθεται υπό αίρεση από την εκάστοτε εξουσία και την «άποψη» που εκείνη έχει,για τον ρόλο του Τύπου και των ΜΜΕ» συμπλήρωσε.

Στην κατηγορία Δημοσιογράφος/συγγραφέας της χρονιάς βραβεύτηκε ο Πάσχος Μανδραβέλης. Παραλαμβάνοντας το βραβείο του ο κ. Μανδραβέλης εξέφρασε την αγωνία του για το λειτούργημα του δημοσιογράφου, μετά την χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στην Καθημερινή και στον ΣΚΑΪ.

mandrabelis

Επεσήμανε πως η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθεροτυπία είναι αναφαίρετες κατακτήσεις μιας ανοιχτής κοινωνίας που σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της. Τέλος, εξέφρασε την αγωνία του για κάθε απειλή από τις εξάρσεις βίας και τρομοκρατίας και προέταξε τον φιλελευθερισμό ως την βασικότερη εγγύηση για την περιφρούρηση της δημοκρατίας.

Ο Πάσχος Μανδραβέλης αφιέρωσε το βραβείο του στον εκλιπόντα καθηγητή Σταύρο Τσακυράκη που υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους υπέρμαχους της ελευθεροστομίας στον δημόσιο διάλογο.

Ο πρόεδρος του ΚΕΦΙΜ Αλέξανδρος Σκούρας τόνισε την σημασία της ενίσχυσης του φιλελεύθερου κινήματος στην Ελλάδα. Ένα κίνημα υπεράνω κομμάτων που θα στηριχθεί στην διαφορετικότητα, στην σύνθεση και στην συνεργασία ετερόκλητων ανθρώπων και ομάδων με μοναδικό σκοπό τον εκδημοκρατισμό και το άνοιγμα της κοινωνίας. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην αποστολή του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών του οποίου σκοπός είναι να αυξήσει την επιρροή των φιλελεύθερων προτάσεων και ιδεών στον δημόσιο διάλογο και την πολιτική.

markoylakis

hall