7ος χρόνος, ημέρα 2221η
Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021

Boυλή: Ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου για απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων

Boυλή: Ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου για απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων

Η επί της Αρχής συζήτηση και επεξεργασία του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη «Απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υποδομών και Μεταφορών, Υγείας και Τουρισμού, ρυθμίσεις για τις παραγωγικές δραστηριότητες και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης» ξεκίνησε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας Γιάννης Αδριανός τάχθηκε υπέρ του σχεδίου καθώς όπως είπε «όχι μόνο ολοκληρώνεται σχεδόν μια σχετική δέσμευση της χώρας μας έναντι των Θεσμών» αλλά κυρίως γιατί «η απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης, με απόλυτη βεβαίως διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, είναι προϋπόθεση για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας».

Υπογράμμισε, ότι «η απλούστευση αυτή των διαδικασιών αφορά κυρίως μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις» σημειώνοντας πως και «με αυτές τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αφαιρείται ένα σημαντικό γραφειοκρατικό και οικονομικό βάρος αλλά και η αβεβαιότητα ενώ αυξάνεται σημαντικά η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας».

Τόνισε πως το βήμα αυτό εκσυγχρονισμού είναι μια αυτονόητη υποχρέωση του Κράτους, να αξιοποιεί τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας, την ανάδραση των κοινωνικών εταίρων, αλλά και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές ώστε να μειώνει σταθερά και αποτελεσματικά την ταλαιπωρία και την επιβάρυνση από αχρείαστες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Η σημερινή κυβέρνηση, είπε ο βουλευτής της ΝΔ, «ορθά έχει ορίσει αυτόν τον στόχο, της δυναμικής προώθησης του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας μας ως πρώτη προτεραιότητα της δημόσιας πολιτικής καθώς από την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα αυτής της μετάβασης θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της οικονομίας, αλλά και οι προοπτικές της πολύπλευρης ανάπτυξης της πατρίδας μας».

Ειδικότερα, για τις οικονομικές δραστηριότητες που απλοποιούνται οι διαδικασίες με το σχέδιο νόμου ανέφερε πως είναι: Η οδική βοήθεια (επιχειρήσεις οδικής βοήθειας και συνεργάτες οδικής βοήθειας).

Σχολές οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Κέντρα θεωρητικής εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών (ΚΕ.Θ.Ε.Υ.Ο.) Σχολές/Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης για τη χορήγηση πιστοποιητικού επαγγελματικής ικανότητας σε οδηγούς οχημάτων μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων.

Αυτοτελή διαιτολογικά γραφεία και πολυδύναμες διαιτολογικές μονάδες (δηλ. μονάδες που προσφέρουν διαιτολογικές υπηρεσίες σε συνδυασμό με άσκηση ή αισθητική ή και με τα δύο). Εργαστήρια αισθητικής. Τουριστικά γραφεία. Τουριστικές επιχειρήσεις οδικών μεταφορών (ΤΕΟΜ).

Μονάδες ιαματικής θεραπείας, κέντρα ιαματικού τουρισμού-θερμαλισμού, κέντρα θαλασσοθεραπείας. Πλέον, σημείωσε ο Γ. Ανδριανός, απομένουν μόνο ελάχιστες δραστηριότητες, όπως οι τουριστικοί λιμένες των οποίων το θεσμικό πλαίσιο εξετάζεται από το Υπουργείο Τουρισμού, και κάποιες υπηρεσίες αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας που σήμερα δεν έχουν αδειοδοτικό πλαίσιο και ζήτησε την στήριξη του νομοσχεδίου από όλα τα κόμματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ