Βουλή: Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ

Βουλή: Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ

 Ολοκληρώθηκε η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης, για το νέο ΕΣΠΑ, το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΕΛ.ΛΥ και ΜεΡΑ25.

   Επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ήταν η κατεύθυνση των νέων κοινοτικών πόρων και οι χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, με τα νέα μέτρα στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

   Κλείνοντας την συζήτηση, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνης Γεωργιάδης, απέρριψε τις κατηγορίες περί αδράνειας της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και ανοχής της απέναντι στα καρτέλ, ενώ κάλεσε τα κόμματα να δώσουν τη θετική ψήφο τους για να προχωρήσουν τα νέα αναπτυξιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ.

   «Το να λέτε ως καραμέλα ότι υπηρετούμε τα καρτέλ είναι και ψευδές και άδικο. Είναι προφανές ότι αυτή η κυβέρνηση υπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Η δική μας παράταξη παραμένει βαθειά λαϊκή παράταξη στον μέσο Έλληνα και παραμένει δίπλα του. Ο ελληνικός λαός θα μας κρίνει όλους όταν έρθει η ώρα των εκλογών. Και θα κρίνει εξαιρετικά δίκαια γιατί μπορεί να αναγνωρίσει ποιος δουλεύει και ποιος είναι δίκαιος. Γιατί η αντιπαράθεση για την αντιπαράθεση δεν θα μας βγει σε καλό. Δεν μας βγήκε σε καλό στο παρελθόν. Η πλειοδοσία και μοιραία είναι και πολύ επικίνδυνη μπορεί να αποβεί σε όλους εμάς», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης και κατέληξε:

   «Το νομοσχέδιο μόνο οφέλη θα φέρει στους Έλληνες πολίτες από τα χιλιάδες προγράμματα για τους δήμους, τις Περιφέρειες, τις επιχειρήσεις. Όλοι τους θα αποκτήσουν πρόσβαση στα προγράμματα. Και θα είναι ένα πολύ ωραίο πολιτικό μήνυμα, αν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων δώσουν τη θετική τους ψήφο και επιτρέψουν την έκδοση των νέων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ».

    
Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΝΔ
 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος, υποστήριξε ότι στόχος του πακέτου μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, είναι η άμβλυνση των επιπτώσεων από την ενεργειακή κρίση και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι περιορίζεται σε ακοστολόγητες προτάσεις, που θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας.

«Κανείς στη κυβέρνηση, ούτε ο πρωθυπουργός δεν αμφισβητεί την ενεργειακή κρίση, ούτε ισχυριζόμαστε ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν θα καλύψουν το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας. Αυτό που κάνουμε, είναι ότι αμβλύνουμε τις επιπτώσεις μέσα από μια άσκηση δημοσιονομικής ισορροπίας, για να μην γίνουμε στόχος των κερδοσκόπων», τόνισε ο κ. Μπουκώρος και πρόσθεσε: 

   «Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται πως κάνει 'ρεαλιστικές προτάσεις', χωρίς όμως να δίνει πειστικές απαντήσεις για το πού θα βρεθούν τα χρήματα για περαιτέρω υποστηρικτικά μέτρα. Από πού θα αντληθούν χρήματα όταν υπάρχει μείωση της κατανάλωσης; Πώς θα γίνει αυτό; Δεν δίνετε απάντηση. Δεν μπορεί να βλέπουμε την εικόνα της στιγμής. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αφορούν ένα τρίμηνο.

Πρέπει να κρατάμε δυνάμεις. Δεν μπορούμε να βάλουμε όλα τα πολεμοφόδια στο τραπέζι. Η ενεργειακή κρίση ήρθε πριν τον πόλεμο, ο οποίος απλά επιδείνωσε την κατάσταση. Βεβαίως και θα θέλαμε τα μέτρα στήριξης να είναι πιο εκτεταμένα για την ενίσχυση των ευάλωτων πολιτών με ετήσιο εισόδημα κάτω των 30.000 ευρώ. Πρέπει όμως να εξηγήσουμε πού θα βρεθούν τα λεφτά». 

 «Με τα μέτρα ενίσχυσης στηρίζουμε τον αγροτικό τομέα, μειώνοντας τους ειδικούς φόρους στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές. Δεν λύνουν όλα τα προβλήματα των αγροτών, αλλά δίνουν μια ανάσα στον πρωτογενή τομέα. Δεν προσφέρει λύση το να υποβάλουμε τον ελληνικό λαό σε ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο για το ποιος θα κάνει την μεγαλύτερη πρόταση, χωρίς να του εξηγούμε πού θα βρεθούν τα χρήματα.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη ενεργειακής απεξάρτησης. Σε κάθε περίπτωση, με προσοχή για την πορεία της χώρας, εκπονούμε τα μέτρα κάνοντας χρήση όλων των δυνατοτήτων της οικονομίας προκειμένου να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης», κατέληξε ο κ. Μπουκώρος.