Βουλή: Τρεις συμφωνίες στην Ολομέλεια για την επιτάχυνση της ένταξης της Β. Μακεδονίας στην ΕΕ

Βουλή: Τρεις συμφωνίες στην Ολομέλεια για την επιτάχυνση της ένταξης της Β. Μακεδονίας στην ΕΕ
Eurokinissi

Τρεις συμφωνίες που αποτελούν «συνέχεια» της Συμφωνίας των Πρεσπών έχουν ήδη εισαχθεί στη Βουλή και θα ψηφιστούν από την Ολομέλεια τις επόμενες ημέρες. Και οι τρεις συμβάσεις αρχικά θα εισαχθούν για συζήτηση στην διαρκή επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και εν συνεχεία θα οδεύσουν προς την Ολομέλεια.

Η πρώτη αφορά το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η δεύτερη είναι μια κύρωση μνημονίου κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την ίδρυση συντονιστικής επιτροπής για την Οικονομική Συνεργασία.

Και τέλος αναμένεται να κυρωθεί η τεχνική διευθέτησης μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας σχετικά με την εναέρια αστυνόμευση του FIR των Σκοπίων (LWSS).

Να σημειωθεί ότι με αφορμή την κατάθεση των εν λόγω συμβάσεων ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την Κουμουνδούρου σημείωναν ότι ο κ. Μητσοτάκης αφού ανέβηκε προεκλογικά στο κύμα των συλλαλητηρίων κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, «λοιδόρησε όσους την υπέγραψαν, και φλόμωσε τους ψηφοφόρους του στα ψέματα» σήμερα εμφανίζεται έτοιμος να κάνει «δουλειές» με τη Βόρεια Μακεδονία. Προσέθεταν, δε, ότι μέχρι σήμερα ο Πρωθυπουργός «παρίστανε τον Μακεδονομάχο, σήμερα μάθαμε δια στόματος του κ. Ζάεφ πως τώρα έχει γίνει “βορειομακεδονομάχος” και δίνει μάχες υπέρ της γειτονικής χώρας στην Ευρώπη».

Άμεση ήταν η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας ότι τότε ήταν κατηγορηματικά αντίθετη στην κύρωσή της και μάλιστα είχε προειδοποιήσει ότι δεν μπορεί να αλλάξει από τη στιγμή που θα ψηφιστεί. «Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας που έβαλαν τη λέξη colotumba, στο διεθνές πολιτικό λεξιλόγιο με όσα απίθανα υπόσχονταν και όσα έκαναν, τελικά έχουν το θράσος να μιλούν για πολιτική απάτη. Τι να θυμίσουμε; Το σκίσιμο των μνημονίων, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», τη «Σεισάχθεια», το αλήστου μνήμης δημοψήφισμα/παρωδία;.

Οι ίδιοι μπορεί να θέλουν να τα ξεχάσουν, οι πολίτες όμως δεν ξεχνούν!», ανάφερε παράλληλα η ΝΔ. Πάντως, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με το βλέμμα να είναι στραμμένο στους βουλευτές που είτε θα καταψηφίσουν είτε θα απουσιάζουν από την Ολομέλεια.