Βουλή: Ονομαστική ψηφοφορία για το νέο μειωμένο ΕΝΦΙΑ ζητά η ΝΔ

Βουλή: Ονομαστική ψηφοφορία για το νέο μειωμένο ΕΝΦΙΑ ζητά η ΝΔ

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί των άρθρων που αφορούν στο "νέο μειωμένο ΕΝΦΙΑ", κατέθεσαν 18 βουλευτές της ΝΔ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για το πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Καταθέτοντας το αίτημα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, είπε ότι διαπίστωσε αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του οποίου - σύμφωνα με τη ΝΔ - εμφανίστηκε στην ομιλία του θετικός στις συγκεκριμένες διατάξεις, ενώ η αρμόδια τομεάρχης Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι το κόμμα της θα δηλώσει "παρών".

Ο κ. Βρούτσης είπε ότι ζητά ονομαστική ψηφοφορία τόσο για την αρχή του νομοσχεδίου όσο και για τα άρθρα 40-49 που αναφέρονται στη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στηλίτευσε την αλλαγή στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, που προβλέπει διάταξη του νομοσχεδίου για την Κεφαλαιαγορά.

Σήμερα ακούσαμε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την κυρία Αχτσιόγλου, ότι το ένα τρίτο της βοήθειας, πάει σε αυτούς που είχαν συμπληρωματικό φόρο είπε ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος ανέγνωσε δήλωση της βουλευτού (2/2/2022) ότι η "μερίδα του λέοντος" πηγαίνει για την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου και «σήμερα λέει το ένα τρίτο». [..] Η αξιωματική αντιπολίτευση πήρε τον συμπληρωματικό φόρο που καταργούμε, αλλά δεν είχε παρατηρήσει ότι βάζουμε έναν νέο φόρο ούτε ότι αλλάζουμε τις εκπτώσεις στη συνολική περιουσία στα μεγάλα εισοδήματα. Διότι αυτό σημαίνει κοινωνική δικαιοσύνη στην πράξη, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, ως «κορυφαία ανακολουθία αυτό που είδαμε σήμερα»: Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα ψηφίσει την διάταξη για τον ΕΝΦΙΑ και στη συνέχεια ακούσαμε ότι θα ψηφίσετε ”παρών” είπε ο κ. Σταϊκούρας αναφερόμενος σε προηγούμενη τοποθέτηση της τομεάρχου Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφης Αχτσιόγλου.

Παρέθεσε μάλιστα από τα πρακτικά την αναφορά του κ. Τσίπρα, σύμφωνα με τα οποία αναφέρει: "Και μας μιλάτε για τον ΕΝΦΙΑ και μου κάνετε και κόλπα εδώ, εάν θα το ψηφίσω. Ωραία μαγκιά αυτή! Εάν θα το ψηφίσω! Προφανώς και το τελευταίο ευρώ που θα έρθει και θα ελαφρύνει τον Έλληνα πολίτη, εμείς θα το ψηφίζουμε.

".Άρα, σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών, ουσιαστικά, στη πρόταση του ΕΝΦΙΑ, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι θα τον ψηφίσει. Και δύο ώρες μετά, ακούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσει, (και ότι) θα ψηφίσει ”παρών”. Με επιχειρήματα που είναι έωλα, αφού φάσκει και αντιφάσκει, σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, περί συμπληρωματικότητας του φόρου και μη: «Εκτεθήκατε ανεπανόρθωτα στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα και στη μεσαία τάξη, σε αυτούς που εμείς διαχρονικά και σταθερά υπηρετούμε» είπε ο κ. Σταϊκούρας.