Βουλή: Κυρώθηκε κατά πλειοψηφία η σύμβαση για οικονομική αποκατάσταση παραχωρησιούχων αεροδρομίων

Βουλή: Κυρώθηκε κατά πλειοψηφία η σύμβαση για οικονομική αποκατάσταση παραχωρησιούχων αεροδρομίων

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, για την «Οικονομική αποκατάσταση παραχωρησιούχων αεροδρομίων, λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 για το έτος 2020».

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια και ΚΚΕ, ΕΛ.ΛΥ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κάλεσε όλους τους εισηγητές των κομμάτων στο γραφείο του, ώστε πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου από την Ολομέλεια, να λάβουν γνώση όλων των στοιχείων και εγγράφων που υπάρχουν και αφορούν τις δεσμευτικές υποχρεώσεις του δημοσίου έναντι της σύμβασης παραχώρησης και να πάρουν όλες τις απαντήσεις στους προβληματισμούς που εξέφρασαν.

Σύμφωνα με τη κύρωση της σύμβασης αποζημίωσης παραχωρισιούχου, που υπεγράφη μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της εταιρείας «FRAPORT ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α. ΑΕ», και «FRAPORT ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Β. ΑΕ, προβλέπεται ότι θα χορηγηθεί οικονομική ενίσχυση ύψους 177,9 εκατ. ευρώ περίπου, «για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων λόγω των ληφθέντων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19, στο πλαίσιο εκτέλεσης των συμβάσεων παραχώρησης για την αναβάθμιση, συντήρηση, διαχείριση και λειτουργία των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδος».

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, «μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης και τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν, μειώθηκε παγκοσμίως η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια, ενώ ειδικά στη χώρα μας περιορίστηκε για το 2020 σε ποσοστό 70,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και σε ποσοστό 72,1% σε σχέση με τις προβλέψεις του «Οικονομικού Μοντέλου».

«Δεν λειτουργούμε εν κενώ. Έχουμε να κάνουμε με συγκεκριμένες δεσμεύσεις που απορρέουν από τη σύμβαση παραχώρησης του 2015 τις οποίες πρέπει να τηρούμε. Κάναμε το βέλτιστο για το συμφέρον του ελληνικού δημοσίου, λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένες δεσμεύσεις που έχει η χώρα. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες και κρατικές παρεμβάσεις έχουν γίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και αρκετές εκτός Ευρώπης», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σταϊκούρας, χαρακτήρισε «απαραίτητη και αναγκαία την πρόβλεψη οικονομικής ενίσχυσης για τη λειτουργία των 14 περιφερειακών αεροδρομίων», τονίζοντας ότι «πρόκειται για καίριες υποδομές που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την εύρυθμη λειτουργία της χώρας».

«Όλοι μας θέλουμε τη μέγιστη δυνατή κάλυψη για να προασπίσουμε τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου. Η βάση της απόφασης μας είναι ότι όταν λειτουργούν τα περιφερειακά αεροδρόμια συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας στην σημαντική αύξηση της επιβατικής τουριστικής κίνησης και στα έσοδα του κράτους.

Η εύρυθμη λειτουργία των περιφερειακών αεροδρομίων είναι καθοριστικής στρατηγικής σημασίας, διασφαλίζει και εξυπηρετεί τις εθνικές ανάγκες στο πλαίσιο της κρίσης», επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας.