Βουλή: Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας του ΜεΡΑ25 και της Ελλ. Λύσης για το νέο πτωχευτικό

Βουλή: Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας του ΜεΡΑ25 και της Ελλ. Λύσης για το νέο πτωχευτικό

«Όχι» στην ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του πτωχευτικού νομοσχεδίου είπε η Βουλή, με την πλειοψηφία να καταψηφίζει την πρόταση του ΜεΡΑ25 αλλά και του Κινήματος Αλλαγής. Μάλιστα, εντύπωση προκάλεσε ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάθεσε σχετική πρόταση έσπευσε μέσω της Έφης Αχτσιόγλου να δηλώσει την ύστατη ώρα ότι… συμφωνεί με την εκπρόσωπο του Γιάννη Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με το ΜεΡΑ25 το νομοσχέδιο ουσιαστικά δημιουργεί τη δυνατότητα για δήμευση και λεηλασία της ιδιωτικής περιουσίας καταπατώντας βάναυσα το δικαίωμα της ιδιοκτησίας των πολιτών όπως αυτό κατοχυρώνεται ρητά και αυστηρά στο άρθρο 17 του Συντάγματος. Επιπλέον, κατά τους ίδιους, με την κατάργηση της οποιασδήποτε προστασίας της κατοικίας των πολιτών και την πλήρη επέλαση σε αυτήν αρπαχτικών-τραπεζών-ολιγαρχίας, προσβάλλεται ο πυρήνας του άρθρου 21 παράγραφος 4 του Συντάγματος που προβλέπει ότι το κράτος οφείλει να μεριμνά για την απόκτηση κατοικίας από τους πολίτες και να προστατεύει την επαρκή τους στέγαση.

Τέλος σύμφωνα με το ΜεΡΑ25 καταστρατηγείται και η αρχή της ισότητας (άρθρο 2 παράγραφος 4 του Συντάγματος) αναφορικά με τους πιστωτές οι οποίοι χωρίζονται με το παρόν νομοθέτημα σε "πιστωτικά ή χρηματοδοτικά ιδρύματα" (κοινώς τράπεζες και αρπαχτικά) και στους υπόλοιπους, με ιδιαίτερη μέριμνα και αυξημένα προνόμια για τους πρώτους φυσικά. Να σημειωθεί ότι την πρόταση του ΜεΡΑ25 υπερψήφισαν τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως το Κίνημα Αλλαγής καταψήφισε την πρόταση ενώ ακόμα και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής δεν θέτει τέτοιο ζήτημα στην έκθεσή της.

Από την πλευρά της πλειοψηφίας ο Σπήλιος Λιβανός υπογράμμισε ότι απαιτείται θράσος για το κόμμα του ανθρώπου που διέλυσε την οικονομία κυνηγώντας αυταπάτες του Τσίπρα να θέτει τέτοια ζητήματα εδώ. Σημείωσε, δε, ότι ο Γ. Βαρουφάκης ήταν εκείνος που μαζί με τον Α. Τσίπρα οδήγησαν τις τράπεζες στο κλείσιμο με κόστος περι τα 100 δις ευρώ. «Είναι πάγια επικοινωνιακή πολιτική της ΝΔ να καταφέρεται κατά του Βαρουφάκη με αοριστολογίες. Να καταθέσετε στα πρακτικά δεδομένα μαθηματικά για να δικαιολογήσετε αυτά που λέτε. Κάποια στιγμή να τα δούμε τα στοιχεία αυτά για τον άνθρωπο που δεν συνθηκολόγησε», απάντησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αδαμοπούλου. «Το Δεκέμβριο του 2014 η συμμετοχή των Ελλήνων στο τραπεζικό σύστημα ήταν 11,2 δις ευρώ και τον Ιούνιο του 2019 1,49 δις ευρώ. Εξαιτίας της πολιτικής σας χάθηκαν 10 δις ευρώ από τους φορολογούμενους», ανταπάντησε ο Υπουργός Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρας υπό τα θερμά χειροκροτήματα των βουλευτών της ΝΔ