ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1989η
Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021

ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

Βουλή: Αντιπαράθεση ηγεσίας Υπ. Εσωτερικών και Αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο για Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου

Βουλή: Αντιπαράθεση ηγεσίας Υπ. Εσωτερικών και Αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο για Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου

Μετά από μια νέα έντονη αντιπαράθεση, μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών και της Αντιπολίτευσης, ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής σε Α' ανάγνωση, η επεξεργασία του νομοσχεδίου, «Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου του Δημοσίου Τομέα, Σύμβουλος Ακεραιότητας στη δημόσια διοίκηση και άλλες διατάξεις για τη δημόσια διοίκηση και την τοπική Αυτοδιοίκηση».

Τόσο ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός, Στέλιος Πέτσας άσκησαν κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αντιδρά στο νομοσχέδιο υποστηρίζοντας ότι «πρόκειται για ρουσφετολογικές ρυθμίσεις προς όφελος εκλεκτών και αρεστών της ΝΔ», κατηγορώντας τον για υποκρισία και ευκαιριακή μικροκομματική πολιτική.

«Το νομοσχέδιο έχει δύο βασικούς πυλώνες. Την εγκαθίδρυση για πρώτη φορά συστήματος εσωτερικού ελέγχου και τον θεσμό του Συμβούλου Ακεραιότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό που μας λέει, ότι επειδή μια διάταξη για το ΑΣΕΠ, από τις πολλές, δεν του αρέσει, δεν ψηφίζει επί της αρχής. Δηλαδή λέει στην ουσία ότι δεν θέλει τον εσωτερικό έλεγχο και το Συμβούλιο Ακεραιότητας. Και λέτε είστε σοβαροί; Εμείς θα το ψηφίσουμε, θα γίνει αυτή η θετική συμβολή μας για το καλό του τόπου και θα προχωρήσει χωρίς εσάς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

Παράλληλα, ο κ. Βορίδης απέρριψε τις αιτιάσεις που ακούστηκαν, τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από αρμόδιους φορείς, ότι «ο ελέγχων θα είναι και ελεγχόμενος», αντιτείνοντας ότι «δεν έγινε αντιληπτό τι ακριβώς κάνει η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου και ποιες είναι οι αρμοδιότητες της».

«Δεν πρόκειται περί πειθαρχικής ή ποινικής διαδικασίας αλλά προληπτικής δράσης. Εγκαθιδρύουμε ένα συνετό σύστημα εσωτερικού ελέγχου για τους φορείς του δημοσίου, με δικλείδες ασφαλείας, για αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων και για τον έλεγχο τους. Η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου θα έχει στην αρμοδιότητα της τον έλεγχο της διαδικασίας και θα υπάγεται στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, στον υπουργό, ο οποίος θα την παρακολουθεί», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών και συμπλήρωσε: «Δεν είπα ότι τελειώσαμε σήμερα, αλλά ότι αρχίσαμε σήμερα. Έχουμε πολύ δουλειά ακόμα για να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα».

Ο κ. Βορίδης απέρριψε και τις αιτιάσεις ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η πρόσληψη ιδιωτών για την στελέχωση της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου, επισημαίνοντας ότι μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα ζητείται η συμβολή τους. «Δεν ασκεί ο ιδιωτικός φορέας τον έλεγχο αλλά παρέχει συμβολή για την άσκηση εσωτερικού ελέγχου και υπάγεται στην εποπτεία της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν διαπιστώνεται αδυναμία για εσωτερικό έλεγχο μπορούν να προσφύγουν για να πάρουν ιδιώτες και να κάνουν την δουλειά τους», υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.

Ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως, «μια σοβαρή μεταρρυθμιστική τομή και ένα πρώτο, αλλά καθοριστικό βήμα, προς όφελος τόσο των πολιτών όσο και της λογοδοσίας απέναντι στους ασυνειδήτους και στους διεφθαρμένους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ