Βουλγαρία: Από Ιούνιο οι προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) των ΗΠΑ

Βουλγαρία: Από Ιούνιο οι προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) των ΗΠΑ

Η Βουλγαρία θα λάβει τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) των ΗΠΑ από τον Ιούνιο μετά τη διακοπή παραδόσεων φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom. Η σχετική συμφωνία επιτεύχθηκε στη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του Βούλγαρου πρωθυπουργού Κιρίλ Πετκόφ και της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις στην Ουάσιγκτον.

«Οι παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βουλγαρία σε τιμές χαμηλότερες από της Gazprom έχει συμφωνηθεί να ξεκινήσουν από τον Ιούνιο», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της βουλγαρικής κυβέρνησης, την οποία επικαλείται το Reuters.

Η Gazprom διέκοψε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία στις 27 Απριλίου, επειδή οι κυβερνήσεις των δύο χωρών αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια.

Η Βουλγαρία έχει εντείνει τις συνομιλίες με το Αζερμπαϊτζάν για να αυξήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου και επιδιώκει να πετύχει συμφωνίες για παραδόσεις μέσω τερματικών σταθμών στην Ελλάδα και την Τουρκία. Προτείνει επίσης κοινές αγορές φυσικού αερίου από την ΕΕ για να καταστούν οι τιμές πιο ανταγωνιστικές.