Βουλευτής των ΑΝΕΛ ήθελε να «μπει» στον διαγωνισμό για το κυλικείο της Βουλής
Νίκος Βούτσης

Βουλευτής των ΑΝΕΛ ήθελε να «μπει» στον διαγωνισμό για το κυλικείο της Βουλής

Για μία «προβληματική συνομιλία» που είχε καταγραφεί και αφορούσε βουλευτή των ΑΝΕΛ με ανθρώπους που ήθελαν να «μπουν» στην Βουλή και συγκεκριμένα να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για το κυλικείο της Βουλής, έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, αναφερόμενος στο κύκλωμα που λειτουργούσε στους κόλπους της Αστυνομίας.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, ο κ. Βούτσης έκανε γνωστό πως σχετικά με την ενημέρωση που είχε κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Πρόεδρος της Βουλής από τον διοικητή της ΕΥΠ: «Υπήρχε ένας διαγωνισμός ο οποίος έτρεχε σε σχέση με το κυλικείο και τα εστιατόρια της Βουλής και ευτυχώς μας ετέθη υπόψη μας μία πολύ προβληματική συνομιλία ενός βουλευτή τότε των ΑΝΕΛ με ανθρώπους οι οποίοι ήθελαν να μπούνε, προφανώς για την νομιμοποίηση και του χρήματος τους, μέσα στο εστιατόριο και στο κυλικείο της Βουλής, το οποίο αποτρέψαμε τελείως και εξελίχθηκε ο διαγωνισμός άριστα».

«Δεν είχα καμία αρμοδιότητα ως πρόεδρος της Βουλής να τεθεί υπόψιν μου, το ξαναλέω, όπως έχει κυκλοφορήσει, είτε το σύνολο της δικογραφίας της υπόθεσης είτε αυτό το ενημερωτικό σημείωμα. Σε καμία περίπτωση, είναι προφανές ότι δεν θα νομιμοποιούμουν να έχω αυτά το στοιχεία σε γνώση μου. Ήμουν Πρόεδρος της Βουλής και δεν νοείται κάτι διαφορετικό. Επαναλαμβάνω έγιναν όλα τα δέοντα ώστε να μην επιτραπεί η είσοδος στη Βουλή ανθρώπων που ήταν πάρα πολύ προβληματικοί ως προς τα οικονομικά και όχι μόνο δεδομένα. Η ενημέρωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ήταν άμεση ως προς αυτό το ζήτημα, όπως και πάντα είχαμε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας», σημείωσε.

Παράλληλα αναφορικά με τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, επισήμανε πως «υπήρξαν διαφορετικές απόψεις όπως για τη συμφωνία των Πρεσπών».

Ακόμη ο κ. Βούτσης τόνισε ότι «κληρονομήσαμε ένα σύστημα εξουσίας με στοιχεία διαπλοκής που δεν άγγιξε το ΣΥΡΙΖΑ» και συμπλήρωσε πως «πάντα η εξουσία και οι δομές διαμορφώνουν ένα κλίμα που κάποια φαινόμενα μπορούν να είναι προβληματικά», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καινούργια μέρα» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη,

Σε ότι αφορά τις εσωτερικές διεργασίες και το ρόλο του νέου ΣΥΡΙΖΑ ενόψει και του Συνεδρίου του κόμματος ο κ. Βούτσης υπογράμμισε την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να παραμείνει στην καρδιά της ευρύτερης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης ως κόμμα της Αριστεράς και να αναπτύξει την ενόραση για τον νέο κόσμο που δημιουργείται. «Ο κόσμος άλλαξε. Ο κόσμος αλλάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Οφείλουμε εμείς να καταστούμε ικανοί και δυνατοί να αναθεμελιώσουμε την Αριστερά μέσα σε αυτόν τον νέο κόσμο» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Βούτσης

Αναφερόμενος στις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών που αφορούν τον Νίκο Παππά και στο αν αυτές πλήττουν το «ηθικό πλεονέκτημα» του ΣΥΡΙΖΑ, ο τέως πρόεδρος της Βουλής ανέφερε με νόημα ότι η εξουσία διαμορφώνει και φαινόμενα τα οποία είναι προβληματικά. «Είναι σαφές πως πάντοτε η εξουσία και η διακυβέρνηση ως δομές, διαμορφώνουν προφανώς ένα κλίμα μέσα στο οποίο μπορεί να παρουσιαστούν φαινόμενα τα οποία να είναι προβληματικά, γι' αυτό κι εμείς εδώ και πολλούς μήνες έχουμε κάνει μια αναλυτική αποτίμηση όλης της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια την οποία συζητάμε και ενόψει του συνεδρίου μας. Επί της ουσίας θέλω να πω πως αυτό που κληρονομήσαμε από ένα πολιτικό σύστημα που οδήγησε στην χρεοκοπία ήταν αδιαφανές και είχε στοιχεία διαπλοκής, πιστεύω ότι δεν άγγιξε ή ελάχιστα άγγιξε τον ΣΥΡΙΖΑ . Ήταν διαφορετική η περίοδος, διαφορετικό το αποτύπωμα της αριστερής διακυβέρνησης. Δεν υπάρχει ούτε ένας και έχουν περάσει τόσα χρόνια που να θέτει εν αμφιβόλω όλο το οικονομικό επιτελείο και τους υπουργών που είχαν σχέση με την ανάπτυξη, όλους μας που είχαμε ευθύνες για τις οικονομικές διευθετήσεις της χώρας με τα μνημόνια», σημείωσε.

«Δεν έχει υπάρξει κανείς που να πει ότι ένας φάκελος μπήκε κάτω από τον άλλο, ένα ντοσιέ μπήκε κάτω από το άλλο ή ότι υπήρξε οποιοδήποτε ζήτημα διαπλοκής. Αυτό είναι το μεγάλο κάδρο από κει και πέρα προφανώς υπάρχουν και επισημάνσεις ή και επιμέρους ζητήματα τα οποία με πολύ προσοχή και ευαισθησία κι εμείς τα βλέπουμε και παίρνουμε τις αποστάσεις μας και τα μέτρα μας, ή υπάρχει αυτοκριτική τοποθέτηση δημόσια. Αυτό δε γινόταν ποτέ και από κανέναν κόμμα που κυβέρνησε και με αυτή την έννοια αυτό το ηθικό πλεονέκτημα ως μια γενική εντύπωση διαχρονικά διαμορφωμένη κατά τη γνώμη μου παραμένει και παραμένει μέσα σε δύσκολες συνθήκες», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, άφησε αιχμές για το ΚΙΝΑΛ λέγοντας πως «είναι απαράδεκτες οι αιτιάσεις του κόμματος περί παρακράτος και κυκλωμάτων από το ΣΥΡΙΖΑ».

«Η ηγεσία κάθε πολιτικής δύναμης κρίνεται καθημερινά, εμείς έχουμε κάνει ένα γενναίο και τολμηρό άνοιγμα προς όλα τα κόμματα του προοδευτικού δημοκρατικού τόξου, όλοι κρινόμαστε. Είναι προφανές ότι δημιουργεί αισθήματα πραγματικά προβληματισμού για να μην πω και κατάπληξης η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ με τις αιτιάσεις της περί παραδικαστικών και παρακρατικών μεθόδων που υπήρξαν επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ακρότητες που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα αλλά δημιουργούν το υπέδαφος γι' αυτό που λέμε νέο αντίΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και σπρώχνουν αυτή τη δύναμη σε μία συναίνεση και σε μία σύγκλιση με τη Νέα Δημοκρατία. Αν δεν μπορούν να το αναλογιστούν αυτό είναι πρόβλημα το οποίο θα κρίνει ο ελληνικός λαός, εμείς δεν αλλάζουμε την γραμμή μας είμαστε πολύ σαφείς ότι χρειάζεται στο νέο κόσμο που δημιουργείται μετά τον κορονοϊό διαμόρφωση προοδευτικών συγκλίσεων με όλους τους χώρους που είναι σε αντινεοφιλελεύθερη πολιτική», σημείωσε χαραρακτηριστικά.

Απαντώντας στο ερώτημά αν αυτό το αντίΣΥΡΙΖΑ μέτωπο έχει να κάνει με την παρούσα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ή συνολικά με τον χώρο ο τέως πρόεδρος της Βουλής ανέφερε: «Δεν έχω δικαίωμα σε καμία περίπτωση να εισέλθω σε θέματα που αφορούν στην ηγεσία ενός άλλου κόμματος απλώς επειδή η δημόσια ρητορική προφανώς εκπορεύεται από την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ,σε αυτή τη φάση υπάρχει μία πολιτική υπερδιέγερση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ που προσφέρει στην τοξικότητα του κλίματος,και μία τοξικότητα εντελώς αναντίστοιχη με τα ζητήματα και τις προτεραιότητες που υπάρχουν σήμερα στη χώρα εκδηλώνω την έκπληξη μου για τους τόνους και την επιλογή που έχει γίνει από την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ».

Δεν έχει χρησιμότητα η αναφορά για «βρώμικο '89»

«Δεν έχει χρησιμότητα αυτή τη στιγμή η επανάληψη ανιστορικών σε κάποιον βαθμών περιόδων και φάσεων όπου ο καθένας από μας, ανάλογα με τη διαδρομή του και σε ποια πλευρά βρισκόταν, έχει βγάλει τα συμπεράσματά του αλλά έχουν βγάλει τα συμπεράσματά και τα κόμματα εκείνης της περιόδου, δημόσια συμπεράσματα από τα συνέδρια τους. Είναι μία υπόθεση πάνω στην οποία μπορεί να διαλογιστεί κάνεις και να συζητήσει δημιουργικά αν υπάρχουν αντιστοιχίες με εκείνη τη φάση, όμως τα προβλήματα σήμερα είναι διαφορετικά, αφορούν νέους ανθρώπους που προφανώς δεν έχουν καμία σχέση με εκείνη την περίοδο. Με αυτή την έννοια είναι πιο δημιουργικό να συζητάμε για το σήμερα και το αύριο για τις νέες γενιές, αυτός πρέπει να είναι ο λόγος μας αυτός είναι ο λόγος μας τώρα αυτό προσπαθούμε να προσεγγίσουμε και σε επαφή με την κοινωνία», ανέφερε ο κ. Βούτσης.

Αναφορικά με το σχέδιο νόμου για τις δημόσιες συναθροίσεις, ο κ. Βούτσης δήλωσε πως «η κυβέρνηση προτιμάει μια κοινωνία όμηρο του φόβου και πολίτες στον καναπέ».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπαίνει καν στη λογική διορθωτικών αλλαγών επί του νομοσχεδίου».

Για το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι «έφερε στο δημόσιο διάλογο το να δοθεί η λίστα με τα χρήματα που δόθηκαν στις επιχειρήσεις του τύπου».