Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Κλείνουν εκπαιδευτικά ιδρύματα εν μέσω έξαρσης της πανδημίας

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Κλείνουν εκπαιδευτικά ιδρύματα εν μέσω έξαρσης της πανδημίας

Σχολεία και πανεπιστήμια στο Σαράγεβο, την πρωτεύουσα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, έλαβαν εντολή να αρχίσουν αμέσως να παραδίδουν μαθήματα μόνο ψηφιακά, εν μέσω της έξαρσης των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του καντονιού χθες.

Ο Έντιν Φόρτο, ο πρωθυπουργός του καντονιού, διευκρίνισε πως τα μόνα εκπαιδευτικά ιδρύματα που θα συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους θα είναι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Οι πολίτες άνω των 65 ετών και όσοι έχουν χρόνιες παθήσεις ενθαρρύνονται να περιορίσουν τις κινήσεις και τις επαφές τους καθώς και τη χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς.

Η Βοσνία κατέγραψε 1.338 κρούσματα του SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες, αριθμό άνευ προηγουμένου τους τελευταίους τρεις μήνες. Μόνο στο Σαράγεβο επιβεβαιώθηκαν 566 κρούσματα και 7 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο δημόσιας υγείας του καντονιού, στα νοσοκομεία νοσηλεύονταν χθες 477 ασθενείς. Ο εβδομαδιαίος αριθμός κρουσμάτων κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό έφθασε τα 872 ανά 100.000 κατοίκους.

Τα πρώτα εμβόλια για τον νέο κορονοϊό χορηγήθηκαν την Τετάρτη σε μέλη του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού στο Σαράγεβο, αλλά η μαζική ανοσοποίηση δεν έχει αρχίσει ακόμη στη Βοσνία. Η χώρα της Βαλκανικής αναμένει 1,2 εκατ. δόσεις εμβολίων από τον μηχανισμό COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συνολικά ως εδώ η Βοσνία έχει καταγράψει 5.410 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 140.990 κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

AP Photo/Kemal Softic