8ος χρόνος, ημέρα 2397η
Τετάρτη, 25 Μαΐου 2022

Βορειοκορεατικό τρένο διασχίζει για πρώτη φορά τα σύνορα με την Κίνα από τότε που αυτά έκλεισαν λόγω της πανδημίας

Βορειοκορεατικό τρένο διασχίζει για πρώτη φορά τα σύνορα με την Κίνα από τότε που αυτά έκλεισαν λόγω της πανδημίας
Shutterstock

Βορειοκορεατική εμπορική αμαξοστοιχία έφθασε σήμερα σε πόλη στα κινεζικά σύνορα, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει την πρώτη φορά που ένα τρένο διασχίζει τα σύνορα από τότε που αυτά που έκλεισαν λόγω της Covid-19, σύμφωνα με αναφορές σε μέσα ενημέρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι ηΒόρεια Κορέα δεν έχει ανακοινώσει επισήμως κανένα κρούσμα COVID-19 και έχει επιβάλει αυστηρά μέτρα κατά του κορονοϊού, όπως το κλείσιμο των συνόρων και περιορισμούς στις εγχώριες μετακινήσεις από τότε που ξέσπασε η πανδημία στις αρχές του 2020.

Εμπορικό τρένο από τη Βόρεια Κορέα διέσχισε τη σιδηροδρομική γέφυρα του ποταμού Γιαλού φθάνοντας σήμερα στην κινεζική πόλη Νταντόνγκ, σύμφωνα με το Yonhap, το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας.

Δεν ήταν σαφές ωστόσο εάν το τρένο μετέφερε φορτία στην Κίνα αλλά είναι πιθανόν να επιστρέψει στη Βόρεια Κορέα αύριο με «ύλες έκτακτης ανάγκης», δήλωσαν οι πηγές στο Yonhap.

Την άφιξη του τρένο μετέδωσε και το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Αξίζει να επισημανθεί ότι αν και τα στοιχεία των κινεζικών αρχών δείχνουν ότι συνεχίζονται να εκτελούνται περιορισμένες εμπορικές συναλλαγές, οι περισσότερες αποστολές φαίνεται να φθάνουν σε λιμάνια της Βόρειας Κορέας και να μην εισέρχονται στη χώρα με τρένα που διασχίζουν τα χερσαία σύνορα.

Υπογραμμίζεται ότι ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια κλειστών συνόρων, κάποιες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας άρχισαν να φθάνουν στη χώρα, αν και φορτία με βασικές προμήθειες, όπως τρόφιμα, παραμένουν μπλοκαρισμένα, σύμφωνα με οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ