Βόρεια Κορέα: Eκτόξευσε πυραύλους μικρού βεληνεκούς, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους

Βόρεια Κορέα: Eκτόξευσε πυραύλους μικρού βεληνεκούς, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο πυραύλους μικρού βεληνεκούς το Σαββατοκύριακο, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ στη πρώτη δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων αφότου ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν. 

Οι δοκιμές πυραύλων, οι οποίες δεν είχαν προηγουμένως ανακοινωθεί, αντιπροσωπεύουν την πρώτη άμεση πρόκληση του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, προς τον Πρόεδρο Μπάιντεν, του οποίου οι σύμβουλοι δεν έχουν ακόμη αποκρυσταλλώσει την προσέγγισή τους απέναντι στο καθεστώς.

Η Βόρεια Κορέα δεν έχει σχολιάσει τις εκτοξεύσεις πυραύλων της Κυριακής, προκαλώντας εντύπωση σε αξιωματούχους στις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα. Αυτό γιατί συνήθως η Βόρεια Κορέα χαιρετίζει τέτοιες εξελίξεις για να υπογραμμίσει τη δεινότητά της στον οπλικό τομέα.

Εδώ, αξιωματούχοι άμυνας των ΗΠΑ προειδοποιούσαν ότι υπήρχαν πληροφορίες ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να πραγματοποιήσει δοκιμές πυραύλων.

Το καθεστώς ενέτεινε τις αντιδράσεις του σχετικά με τις στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, με την αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιο Γιονγκ, να απειλεί ότι εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν «θέλει να κοιμάται ειρηνικά για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, θα πρέπει να αποφύγει να προκαλέσει οποιαδήποτε βρωμιά».

Δορυφορικές εικόνες που υποδηλώνουν αύξηση της δραστηριότητας στο πυρηνικό ερευνητικό κέντρο Yongbyon της Βόρειας Κορέας που δημοσιεύτηκαν από τον ιστότοπο 38 North επίσης ανησυχούν αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, άνθρωποι της διοίκησης Μπάιντεν αποκάλυψαν σε δημοσιογράφο του Reuters ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιχείρησαν να προσεγγίσουν τη Βόρεια Κορέα μέσω διαφόρων καναλιών από τα μέσα Φεβρουαρίου, αλλά δεν έλαβαν απάντηση. 

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για υπάρξει επαφή με τη Βόρεια Κορέα, επειδή η Πιονγκγιάνγκ συνεχίζει να συγκεντρώνει περισσότερο πλουτώνιο για πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο Ντάριλ Κάμπελ, εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης Ελέγχου Όπλων. «Όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο» πρόσθεσε.