Βόρεια Κορέα: Απορρίπτει τις συνομιλίες με Ουάσιγκτον 

Βόρεια Κορέα: Απορρίπτει τις συνομιλίες με Ουάσιγκτον 

Η Βόρεια Κορέα δεν επιθυμεί να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τις ΗΠΑ,δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Βορειοκορεάτης διπλωμάτης, ενόψει επίσκεψης Αμερικανού απεσταλμένου στην Νότια Κορέα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Τσόε Σον Χούι δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα λειτουργήσουν μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Πιονγιάνγκ χαρακτηρίζοντας τις τίποτα περισσότερο από ένα "πολιτικό εργαλείο" για τις ΗΠΑ. Πρόσθεσε δε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στην πολιτική της Βόρειας Κορέας.

"Δεν νιώθουμε την ανάγκη να καθίσουμε ενώπιος ενωπίω με τις ΗΠΑ, καθώς δεν θεωρούν τον διάλογο ΛΔΒΚ (Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας)-ΗΠΑ ότι είναι κάτι περισσότερο από ένα εργαλείο για να διαχειριστούν την πολιτική τους κρίση", ανέφερε ο Τσόε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Στίβεν Μπίεγκουν αναμένεται να επισκεφθεί τη Νότια Κορέα την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει το θέμα των συνομιλιών με την Πιονγκγιάνγκ.

Εν μέσω της κρίση που έχει δημιουργηθεί με την Νότια Κορέα, η Πιονγκγιάνγκ είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχει κάποια βελτίωση στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

"Περαν απο την διατήρηση της προσωπικής σχέσης μεταξύ του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η πολιτική των ΗΠΑ αποδεικνύει ότι η Ουάσινγκτον παραμένει μία μακρόχρονη απειλή κατά του λαού της Βόρειας Κορέας" δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Ρι Σον Γκουόν στο KCNA.

Η σύνοδος του Τραμπ και του Κιμ στη Σιγκαπούρη το 2018 ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ Αμερικανού προέδρου και ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

Κατά τη συνάντηση, η οποία γέννησε ελπίδες προόδου στη βελτίωση των διμερών σχέσεων έπειτα από δεκαετίες ανταγωνισμού, οι δύο χώρες συμφώνησαν χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις να συνεργαστούν για την αποπυρηνικοποίηση της Πιονγιάνγκ.

Μια δεύτερη Σύνοδος Κορυφής στο Ανόι όμως, έναν χρόνο μετά, έληξε άδοξα, εν μέρει διότι καμία από τις δύο πλευρές δεν συμφωνούσε στους όρους της αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας και την επακόλουθη διαδικασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ