«Βόμβα» Τραμπ: Ζητά αναβολή των προεδρικών εκλογών - Τι απαντά το επιτελείο του

«Βόμβα» Τραμπ: Ζητά αναβολή των προεδρικών εκλογών - Τι απαντά το επιτελείο του

Την αναβολή των επερχόμενων προεδρικών εκλογών των Νοεμβρίου ζήτησε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ, επικαλούμενος ότι το σύστημα της ψήφου μέσω επιστολής μπορεί να είναι είναι "διάτρητο" και το αποτέλεσμα "νοθεύσιμο".

Ειδικότερα, ο αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτησή του υποστήριξε ότι μια καθολική ψηφοφορία μέσω αλληλογραφίας θα είναι ανακριβής και θα αποτελέσει ντροπή για την ιστορία των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα ο Τραμπ έγραψε:

«Το 2020 θα είναι η πιο ψευδής και νοθευμένη εκλογή στην ιστορία των ΗΠΑ. Θα είναι μεγάλη ντροπή για τη χώρα. Να αναβληθούν οι εκλογές μέχρι να μπορούν οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν κανονικά;;;»

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Τραμπ αναφέρεται στο θέμα της επιστολικής ψήφου καθώς, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ, δήλωσε προ μηνός ότι "έτσι είναι πιθανόν να ανοίξουν οι στρόφιγγες της νοθείας".

Απηχώντας τους ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ που προκαλούν ανησυχία, ο Μπαρ είχε πει "Όταν οι πολιτειακές κυβερνήσεις αρχίζουν να υιοθετούν αυτές τις πρακτικές, όπως η επιστολική ψήφος, που ανοίγουν τις στρόφιγγες πιθανής νοθείας, τότε η εμπιστοσύνη των ανθρώπων για το αποτέλεσμα των εκλογών υπονομεύεται".

Οι δηλώσεις αυτές, που αντανακλούν αυτές που έχει κάνει ο Τραμπ, ανησυχούν τους Δημοκρατικούς που υποψιάζονται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να μειώσει την αξιοπιστία των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, σε περίπτωση ήττας του.

Το θέμα της επιστολικής ψήφου είναι στο επίκεντρο της διοργάνωσης των προσεχών προεδρικών εκλογών λαμβανομένου υπόψη του κινδύνου της πανδημίας Covid-19 στην περίπτωση που είναι ακόμη ενεργή εκείνη την ημερομηνία.

«Έθεσε απλώς ένα ερώτημα», δηλώνει εκπρόσωπος της καμπάνιας του Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ «απλώς έθεσε ένα ερώτημα», με την ανάρτησή του στην οποία αναφερόταν στην πιθανότητα αναβολής των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, υποστηρίζει εκπρόσωπος της προεκλογικής του εκστρατείας Ντόναλντ Τραμπ, σε δήλωσή του που μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Ο πρόεδρος απλώς θέτει ένα ερώτημα γύρω από το χάος που δημιούργησαν οι Δημοκρατικοί, με την επιμονή τους για ψηφοφορία αποκλειστικά δι αλληλογραφίας», ανέφερε ο Χόγκαν Τζιίντλεϊ.

Ανησυχία για τις εκλογές

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η επιστολική ψήφος ήταν αναγκαστικά "απάτη" κάτι που ώθησε για πρώτη φορά το Twitter τον Μάιο να προειδοποιήσει το κοινό να ελέγξει ένα από τα μηνύματα του προέδρου αναφέροντας ότι ένα tweet του ήταν παραπλανητικό.

Σημειώνεται ότι η ημερομηνία των εκλογών ορίζεται από το Κογκρέσο, όμως το αμερικανικό Σύνταγμα ορίζει σαφώς ότι η ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου πρέπει να γίνει στις 20 Ιανουαρίου 2021.

Οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα απαιτούσε αλλαγή ομοσπονδιακού νόμου, που σημαίνει ότι θα πρέπει να περάσει από τους Δημοκρατικούς στη Βουλή των Αντιπροσώπων εκτός από τη Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους.

Αμερικανοί αναλυτές ήδη κάνουν λόγο ότι η πρόταση αυτή του Τραμπ έχει να κάνει με την δημοτικότητα του, η οποία κατρακύλα και με την διαφορά με τον αντίπαλο του Τζο Μπάιντεν, η οποία σταθερά βρίσκεται στις 10 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες. 

Ο Τζο Μπάιντεν είχε πάντως τονίσει από τον Απρίλιο ότι ο Τραμπ θα προσπαθήσει να αναβάλει τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών. "Να θυμηθείτε αυτό που σας λέω, πιστεύω ότι θα προσπαθήσει να αναβληθούν οι εκλογές με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα βρει λόγους για τους οποίους δεν μπορούν να διεξαχθούν" είχε δηλώσει ο πρώην αντιπρόεδρος. 

Σήμερα επίσης, ο εκδότης της εφημερίδας Politico, Τζον Χάρις με κεντρικό άρθρο του αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ο Τραμπ να αποσυρθεί πριν τις εκλογές, ένα σενάριο το στο οποίο είχαν αναφερθεί και σχολιαστές του δικτύου Fox.